Tillbaka

Storytel köper majoritet i Lind & co

2021-03-18
av Matilda Källén
Kristoffer Lind grundade Lind & co. När Storytel förvärvar en majoritet i förlaget står han kvar som vd.
Kristoffer Lind, vd för Lind & co.
Foto: Sara Mac Key

Storytel har förvärvat en majoritetsandel i förlaget Lind & co.
– Det här samarbetet känns verkligen som ett plus ett blir fyra för oss, säger Kristoffer Lind i ett pressmeddelande.

I dag blev det klart att Storytel förvärvar en 70-procentig majoritetsandel i Lind & co. 

Lind & Co grundades av Kristoffer Lind 1999, och har sedan dess gett ut över 350 författare, varav ett flertal har nått framgångar i strömningstjänster. 2020 hade förlaget en omsättning på 111 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 22,6 miljoner kronor. Över 50 procent av förlagets intäkter kommer från digitala format.

– Storytel är precis som Lind & co en entreprenöriell och dynamisk kraft i förlagsbranschen, så det här samarbetet känns verkligen som ett plus ett blir fyra för oss. Utifrån våra ambitioner för den internationella utgivningen, öppnar sig flera fördelar och nya möjligheter tillsammans med en stark global aktör som Storytel, som dessutom har så mycket växtkraft, immateriella rättigheter, digital spetskompetens och mod, säger Lind & co:s vd och förlagschef Kristoffer Lind, som kommer att stå kvar som vd och 30-procentig ägare i förlaget, i pressmeddelandet.

– Det känns fantastiskt fint att få välkomna Lind & co till Storytel Group – inte minst för att Kristoffer och förlagets skickliga förläggare så tydligt delar Storytels passion för nytänkande, entreprenörskap och att tillgängliggöra författarskap och berättelser för läsarna och lyssnarna närhelst de behöver dem och var de än befinner sig, kommenterar Storytels vd Jonas Tellander.

Parterna uppger inte köpesumman. Tillträdet är planerat till april 2021.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.