Tillbaka

Storytel köper Norstedts

2016-06-22
av Niklas Strömberg

Sveriges näst största förlagshus har fått en ny ägare.

Storytel köper Norstedts av Kooperativa förbundet för 152 miljoner kronor.

Nu rusar Storytel-aktien.

I början av maj avslöjade Svensk Bokhandel att försäljningen av Norstedts förlagsgrupp var i full gång.

Enligt Manfred Krieger, finanschef på Kooperativa förbundet, KF, och ägarrepresentant i Norstedts styrelse, hade ett prospekt tagits fram och flera anbud på förlagsgruppen redan kommit in.

– Intresset är större än vi förväntat oss, sa Manfred Krieger då.

Nu är det klart att Norstedts säljs till förlaget och prenumerationstjänsten Storytel, enligt ett pressmeddelade. Personalen på Norstedts informerades idag på morgonen kl 8.30 av representanter från KF, styrelseordförande Eva Swartz Grimaldi och Storytels ledning. 

– Det här är en drömaffär, säger Jonas Tellander, vd på Storytel. Genom förvärvet för vi samman Storytels världsledande teknik med Sveriges främsta författarskap. Norstedts Förlagsgrupp sitter på en fantastisk utgivning och backlist, och genom Storytels streamingtjänst kommer många fler att upptäcka berättelserna.

Storytel ska nu sätta igång och göra ljudböcker av Norstedts titlar, i en mycket snabbare takt än vad förlaget gjort hittills.

Vad händer med de delar av utgivningen som inte passar som ljudböcker, till exempel illustrerad fakta?

– Den kommer vi fortsätta med. Att vi beslöt att avveckla Massolits illustrerade faktautgivning för ett år sedan har nog underlättat för andra förlag för att få lönsamhet i sin utgivning. Norstedts fakta har en väldigt bra chans att lyckas med sin utgivning, säger Jonas Tellander.

Hur tänker ni om bilderböckerna inom Rabén & Sjögren?

– Den typen av böcker för yngre barn måste fortsätta vara tryckta böcker, så självklart ska det fortsätta, säger Jonas Tellander.

Spekulationer om att Storytel varit intresserade av att köpa Norstedts har funnits länge i bokbranschen. Från KF:s håll har man betonat vikten av att hitta en köpare »som vill föra vidare Norstedts traditioner«. Enligt källor till SvB ska KF också ha tackat nej till bud från spekulanter utan bokbranscherfarenhet.

Kommer det att ske några förändringar i Norstedts ledning?

– Ledningen kommer att vara kvar. De är jätteduktiga och har gjort ett fantastiskt jobb de senaste åren. Eva Swartz Grimaldi blir kvar som styrelseordförande, säger Jonas Tellander.

Hur var reaktionerna bland de anställda på Norstedts?

– Du får fråga dem, men folk applåderade och såg glada ut, säger Jonas Tellander. 

Norstedts är Sveriges nästa största förlagsgrupp, och omfattar förutom Norstedts förlag även barn- och ungdomsförlaget Rabén & Sjögren.

Sedan Otto Sjöberg tillträdde som vd i augusti 2014 har företagit genomfört flera stora besparingar, bland annat genom nedskärningar på personal och andra fasta kostnader.

2015 omsatte Norstedts förlagsgrupp, enligt egen utsaga, 435 miljoner kronor och visade för första gången på länge svarta siffror i och med en vinst på 37 miljoner kronor.

För Storytel är köpet av Norstedts det största i en lång rad av förvärv och uppköp.

Storytel, som är noterat på Aktietorget, hade vid 09:40 på onsdagen, sett sin kurs stiga med 13 procent.

 

Läs också: Så blev Storytel en av branschens mäktigaste

 

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.