Tillbaka

Storytel Norge kastar ut Lind & Co

2019-05-13
av Kristian Lönner
Foto: Sara Mac Key

Strömningstjänsten anklagar förlaget för att ge sken av att ha ett särskilt avtal med Storytel i syfte att locka till sig författare.

– Helt grundlöst. Det här handlar om något annat, säger förlagschefen Kristoffer Lind.

Den 8 mars skickade Storytel Norges vd Håkon Havik ett brev till Lind & Co med besked om att avtalet mellan parterna sägs upp med omedelbar verkan, något som Bok 365 var först med att berätta.

Håkon Havik motiverar beslutet med att han upprepade gånger fått indikationer på att Lind & Co försökt skriva kontrakt med norska författare genom att påstå att de har ett särskilt partnerskap med Storytel. Kristoffer Lind, förläggare och förlagschef på Lind & Co, tillbakavisar helt anklagelserna.

– Jag vill inte kommentera bakgrunden eller spekulera i varför de har sagt upp avtalet. Däremot kan jag säga att det de påstår att vi har gjort aldrig har hänt. Det är helt osannolikt att vi skulle påstå att vi äger Storytel eller att vi har ett särskilt avtal med dem.

Det uppsagda avtalet har redan fått konsekvenser för Lind & Co som tidigare meddelat att man i år storsatsar på den norska marknaden.

– I dag har vi bara tre böcker på norska Storytel och de har fått ligga kvar. Men vad det här handlar om är de omkring 140 böcker som vi har på gång och som skulle ha fått börja släppas från och med 1 maj, säger Kristoffer Lind.

Håkon Havik avslutar brevet med att totalsåga förlagets böcker: ”Som kurator av Storytel.no hører det også med til beslutningen at titlene dere har levert til oss jevnt over ligger i sjangrer som ikke vil tilføre tjenesten vår noe - men snarere kan føre til at vi mister abonnenter.”

– Det är ett ganska anmärkningsvärt påstående med tanke på att det är böcker som går som tåget på svenska Storytel. Där avslöjar han att det här handlar om någonting helt annat.

Det låter som en väldigt allvarlig situation?

– Jag skulle säga att det här verkar vara ganska vanligt i Norge.

Vad gör ni nu?

– Vi försöker lösa det här så att det inte blir en tvist.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.