Tillbaka

Streamingtjänster starkt framåt i coronatider

2020-04-07
av Kristian Lönner
Allt fler svenskar läser eller lyssnar på böcker digitalt
Foto: Foto: Pixabay

Bookbeat, Storytel och Nextory uppger alla att de går starkt under den pågående coronakrisen.

– Storytel såg en stark inströmning av nya användare under det första kvartalet och mer än en fördubbling under de sista två veckorna i mars, vilket saknar motstycke i Storytels historia, säger vd Jonas Tellander i ett pressmeddelande.

De två sista veckorna i mars får dock inget stort genomslag över kvartalet som helhet. Jämfört med fjärde kvartalet 2019 ökade Storytel antalet betalande användare i världen med 71 400 till totalt 1 154 800 vilket var enligt prognos. Intäkterna hamnade något under det som var prognostiserat. Antalet nya användare i Norden var strax över prognosen medan motsvarande siffra för övriga världen hamnade strax under prognos.

För Bookbeat växte särskilt den tyska marknaden snabbt under det första kvartalet, uppger företaget i ett pressmeddelande. Sammantaget redovisar företaget 79 procent ökade intäkter jämfört med första kvartalet 2019. Det ska dock ställas i relation till att Bookbeat under 2019 växte med hela 114 procent.

Även Bookbeat noterar en corona-effekt. De sista två veckorna i mars var de två bästa veckorna någonsin sett till antalet nya användare och den 29 mars slog Bookbeat sitt rekord i högst antal lyssnade timmar under ett dygn.

Också Nextory uppger i ett pressmeddelande att deras tillväxt varit hög under det första kvartalet. De totala intäkterna växte med 94 procent jämfört med samma period föregående år och antalet nya användare mer än fördubblades under mars jämfört med samma månad 2019.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.