Tillbaka

Svagt fjärde kvartal för Storytel

2022-02-18
av Kristian Lönner
Foto: Sara Mac Key

Storytel redovisar svaga siffror för det fjärde kvartalet 2021, dagen efter att bolagets grundare Jonas Tellander lämnar som vd.

Storytel fortsätter ha svårt att leverera efter förväntningarna. Under det fjärde kvartalet gjorde Storytel en förlust på 78,2 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 22,8 miljoner för samma period 2020. Omsättningen för det fjärde kvartalet landade på 863 miljoner kronor, jämfört med 751 miljoner 2020. Antalet abonnenter under kvartalet uppgick till i genomsnitt 1 784 600, vilket var en uppgång med 24 procent.

På torsdagskvällen kom beskedet att Jonas Tellander lämnar vd-posten med omedelbar verkan och att Ingrid Bojner utsetts till interim-vd. Under 2021 skruvade Storytel ned sina prognoser vid två tillfällen sedan bolaget haft problem att svara upp mot förväntningarna.

Reaktionen på aktiemarknaden har varit mycket kraftig. När handeln inleddes på fredagsmorgonen föll Storytel-aktien med drygt 17 procent.

Under webb-presentationen av kvartalsrapporten under förmiddagen fick Storytel-ledningen en fråga om vad som nu händer med samarbetet med Spotify.

– Det är under översyn. Det finns en vilja från båda parter att fortsätta dialogen för att se hur ett partnerskap kan byggas upp. Jag tror det är allt vi kan säga nu, svarade Jonas Tellander.

Sofie Zettergren, ekonomichef på Storytel, fyllde sedan i:

– Det är ett  partnerskap och i ett sådant behöver man vara två parter och vi kan bara kontrollera vår sida. Givet att vi gick ut med partnerskapet redan i maj förra året, så har det tagit längre tid än vi trodde från början. Vi har inga nya uppdateringar nu, mer än att det är under översyn. Det handlar inte om att vi inte ska göra det.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.