Tillbaka

Svante Weyler: ”Jag blev avsatt”

2021-10-20
av Kalle Laxgård
Svante Weyler.
Foto: Sara Mac Key

Tidigare förläggaren Svante Weyler tvingas sluta som ordförande för Kulturrådet. Det uppger han själv för Dagens Nyheter.

Svante Weyler tillträdde som ordförande i januari 2020. I går tisdag kallades han till ett möte med kulturminister Amanda Linds statssekreterare Emma Rung där han fick beskedet att en ny ordförande ska ta hans plats senast 1 januari – bara två år efter Svante Weylers tillträdande.

– Jag blev avsatt. Förklaringen jag fick är att jag är ”fel person”. De vill ha en annan person, säger Svante Weyler till DN.

På vilket sätt han skulle vara ”fel person”, eller närmare skäl till varför han ska bytas ut, fick han inte, menar Svante Weyler.

– Inget fel som de har upplyst mig om. Något måste det ju vara, eller så är jag bara fel person. De har rätt att göra så, men det är naturligtvis märkligt efter bara två år. De visste ju vem jag var när de bad mig ta det här uppdraget, säger han till DN.

I en kommentar till tidningen bekräftar Amanda Linds pressekreterare Emma Rung att man anser att Kulturrådet är i behov av en ny profil.

– Mot bakgrund av detta meddelade jag att inför nästa fas framåt behövs en ny kompetensprofil där det blir viktigt med bland annat erfarenhet av statlig styrning, skriver hon i ett mejl.

Svante Weyler var under många år förläggare och förlagschef på Norstedts, samt drev senare Weyler förlag.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.