Tillbaka

Svenska Akademien: ”Vi är bestörta”

2020-09-09
av Kalle Laxgård
Svetlana Aleksijevitj
Foto: Pressbild/Ersatz

I ett uttalande på sin hemsida uttrycker Svenska Akademien bestörtning över uppgifterna om att den belarusiska författaren Svetlana Aleksijevitj hotats att föras bort av regimens polis.

”Svenska Akademien följer med bestörtning utvecklingen kring Svetlana Aleksijevitj, en Nobelpristagare med läsare över hela världen. Vi är angelägna om Aleksijevitjs säkerhet och förväntar oss att hennes medborgerliga rättigheter respekteras”, skriver Svenska Akademien.

Under onsdagen har uppgifter om maskerade män utsända från den belarusiska polisen till Svetlana Aleksijevitjs hem i Minsk i förekommit. 

Författaren är dock inte bortförd, rapporterade Dagens Nyheter vid lunchtid.

– Hon har sällskap av bland annat vår andreman och ytterligare några ambassadörer. Hon har precis sagt till journalisterna utanför dörren att hon inte tänker lämna landet, uppgav Christina Johannesson, Sveriges ambassadör i Minsk, till DN.

I ett inlägg på Twitter fördömer Sveriges utrikesminister Ann Linde den belarusiska regimens agerande.

Svetlana Aleksijevitj är en av de sista kvarvarande medlemmarna i det samordningsråd som upprättats av oppositionen under de senaste veckornas protester.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.