Tillbaka

Svenska bokbranschen backar Danius

2018-04-16
av PeKå Englund Emma Olsson
Knytblusprotest på Börshuset i Stockholm.
Foto: Kalle Laxgård

Svenska författare och förläggare samlas i manifestationer mot Svenska Akademien och för petade ständige sekreteraren Sara Danius. I morgon, tisdag, väntas Svenska Akademien komma med ett eget uttalande.

Efter krisen i Svenska Akademien kommer protester från flera håll.

4 000 personer har skrivit under en protestlista som Ewa Åkerlind, vd på Ordberoende Förlag, startat till förmån för Sara Danius.

–Jag blev bara så arg. Det fanns inget politiskt bakom; bara en djup känsla av orättvisa och att jag ville göra något. Jag räknade med att få ihop kanske 50 namnunderskrifter, säger hon.

Men när Ewa Åkerlind loggade in och tittade var gensvaret betydligt större än så.

Vad ska du göra med protesterna?

–Jag får fundera tillsammans med en av våra författare på förlaget, Eva Swedenmark, på hur vi går vidare. Men på torsdag ska jag i alla fall demonstrera för första gången, säger Ewa Åkerlind.

I ett gemensamt uppror, med författaren Inti Chavez Perez som arrangör, kräver 209 svenska författare Akademiens avgång.

Hur påverkar det Akademien gör er, egentligen?

– Vi författare står ensamma, vi jobbar ensamma och är i beroendeställning till kulturarrangörer och jurygrupper. Kulturprofilen är inte unik utan säger något om vår bransch, Akademin är den viktigaste institutionen i vår bransch. De borde vara steget före i att motarbeta ohälsosamma maktstrukturer, säger Inti Chavez Perez.

Vad vet ni om Sara Danius och hennes ledarskap?

– Vad vi vet är att Akademien har vetat om att den här mannen har anklagats för sexuella trakasserier och att Akademien inte har tagit några åtgärder för att reda ut vad som har hänt och vilka konsekvenser det ska få. Vad vi vet är att Sara Danius är den första att åtgärda de problem som kommit i ljuset och vi vet att tidigare ledare nonchalerat kvinnors vittnesmål. Därför verkar det som Sara Danius är ett hopp och att få bort henne är ett sätt att begrava problemet igen, säger han.

Samtidigt har 159 forskare inom litteraturvetenskap skrivit under ett eget upprop. Litteraturprofessorn Toril Moi är en av dem som kräver att Sara Danius reformarbete måste återupptas.

Under torsdagen ordnas även offentliga manifestationer i Göteborg, Helsingborg, Eskilstuna, Västerås och Stockholm, där allmänheten inbjuds att delta iförd knytblus.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.