Tillbaka

Tales återuppstår – med kraftigt sänkta priser

2022-08-19
av Carina Jönsson
Foto: Melanie Pongratz

I juli ansökte den danska strömningstjänsten Tales om konkurs. Men efter att ha kapat utgifter och dragit ner på personal lanseras nu plattformen på nytt.

Tales grundades 2011 under namnet Ebogreolen och blev en av Danmarks största nätbokhandlar. Förra året lanserade Tales även en egen strömningstjänst. I juli kom nyheten att ägarna ansökt om konkurs.
– Det finns inte längre pengar för att hålla företaget flytande. Vi har gjort allt för att verksamheten ska kunna köra vidare, men det har tyvärr inte varit möjligt, sa grundaren Rasmus Halvor till Bogmarkedet då.

När Tales.dk gick i konkurs köptes aktierna upp av ett nytt bolag – Book Solutions. Bakom bolaget står en grupp på sju investerare, varav några ingick i det förra Tales-bolaget. De har nu tillsammans lagt in 2,5 miljoner danska kronor i det nya bolaget som ska styras av den tidigare norska Zalando-direktören Thomas Schnoor, skriver Mediawatch.

När strömningstjänsten nu återlanseras är det med ett nytt pris för abonnemanget – motsvarande 93 kronor per månad för obegränsad strömning av e- och ljudböcker. Ett pris som är runt en tredjedel av det tidigare priset för Tales.

Enligt Thomas Schnoor har bolaget och dess organisation förändras radikalt i dess nya form. Medarbetarna har blivit färre till antalet – man har gått från 18 till 6 anställda. Man har också sett över alla omkostnader, tecknat ”markant bättre inköpsavtal” och sett över försäljningsalgoritmer. Den nya tjänsten ska bland annat fokusera på att bygga upp en lojal kundkrets genom olika medlemserbjudanden.

”Nya” Tales har likt ”gamla” även planer på att lansera i fler europeiska länder, där ibland Sverige.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.