Tillbaka

Teveprofilens bok var plagiat – Ica makulerar hela upplagan

2007-12-18
av Sus Andersson
Inredningsboken Hitta hem kommer att återkallas av Ica bokförlag med omedelbar verkan. Förlaget har konstaterat att boken till stora delar är en kopia av en amerikansk bok. - Det är ett oförlåtligt misstag jag har gjort, säger inredaren Jimmy Schönning

Boken Hitta hem – guiden till din personliga inredningsstil var alldeles för lik den amerikanska boken Home rules: transform the place you live into a place you'll love skriven av inredaren Nate Berkus.

Det konstaterar nu Ica-förlaget, som med omedelbar verkan kommer att återkalla samtliga exemplar av boken och makulera dem. Förlaget bryter också allt samarbete med författaren, inredningsprogrammet Äntligen hemmas medarbetare Jimmy Schönning.

– Det här är verkligen ingen rolig historia. Vi känner oss lurade av Jimmy Schönning, säger förlagschefen Göran Sunehag till Svensk Bokhandel.
Likheten påtalades i en recension i tidningen Sköna hem.
– Då skaffade vi fram boken och läste igenom den. Delar var nästan helt plagierade, berättar Göran Sunehag.

Jimmy Schönning säger till Svensk Bokhandel att han är oerhört ledsen för det inträffade.
– Jag försökte pressa mig själv i en arbetssituation där jag höll på med teveinspelningar, med åtaganden för tidningar och med privata inredningar. Samtidigt försökte jag dra i land ett bokprojekt, vilket jag aldrig tidigare gjort.
– Istället för att skrika ”jag behöver ett halvår till”, som en vettig människa skulle ha gjort, så fortsatte jag - med det som man absolut inte får göra. Jag hade för avsikt att lära mig av ett begåvat sätt att göra bok på, att omforma det till mitt.  Det slutade med att jag valde alldeles för stora delar av det som redan fanns. 

Det är bara texten som hämtats från Home Rules. Fotografier och layout har gjorts i Sverige utan kännedom om förlagan, enligt Göran Sunehag.
Ica bokförlag går nu ut med ett brev till samtliga boklådor som köpt in boken. Kunder som redan köpt den ska kunna lämna tillbaka den och få pengarna tillbaka.

Vad makuleringen innebär ekonomiskt för Ica bokförlag är ännu inte klart. Boken har tryckts i 7 000 exemplar, och kostnaden kommer troligen att landa på åtminstone ett par hundra tusen kronor. Det amerikanska förlaget känner ännu inte till vad som hänt, och några krav har därför inte kommit därifrån.
– Vi kommer att kontakta dem när vi gjort allt detta och förklara, säger Göran Sunehag.

Förlaget kommer inte att driva någon process mot Jimmy Schönning, men avbryter allt samarbete. Förutom bokprojektet gäller det också Schönnings uppdrag för tidningen Hus&Hem, som liksom Ica bokförlag ingår i Forma-koncernen

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.