Till minne av Bengt Ragnar Isakson

Efter en långdragen och smärtfylld kamp mot sjukdom somnade min gode vän, före detta detta arbetskamrat och kompanjon, Bengt Ragnar Isakson, in den 20 april 2023., 75 år gammal. Då han hoppades på en ny behandling kom hans plötsliga bortgång som en chock för oss alla.

Publicerad

Bengt levde med böcker nästan hela sitt liv och var en välkänd och mycket omtyckt person i bokbranschen. Han växte upp och gick i skolan i Växjö där hans far ägde den anrika bokhandeln Quidings. Tidigare drev även Bengts farfar en bokhandel i Gällivare. I Växjö träffade Bengt sin livslånga kärlek och fru, Catharina.

 

Bengt läste en pol mag i national- och företagsekonomi, statskunskap och kulturgeografi i hemstaden och arbetade en kortare tid i försäkringsbranschen i Malmö innan han och familjen flyttade till Åkersberga norr om Stockholm. Han fick anställning som säljansvarig hos Liber Förlag där han tjänstgjorde i tio år.

 

På Liber blev Bengt och jag arbetskamrater 1977 och vi besökte bokhandlare i hela landet. Då Liber genomgick en stor omorganisation 1986 bestämde vi oss för att starta ett eget säljbolag och började ta kontakt med ett flertal förläggare. Tack vare en lyckosam resa till Leningrad med Stockholms bokhandlarekrets träffade vi dåvarande vd:n för Seelig & Co, Rolf Lundqvist, som ville hjälpa oss med våra planer. Resten är historia. Vi drev Isakson & Parsons Förlagsinformation AB i tjugofyra år och representerade ett stort antal förlag under den tiden.

 

Som vd för bolaget var Bengt en mycket kapabel ledare och en person som jag hade stor tillit till. Han var rakryggad, ärlig, modig och professionell. Jag kan inte komma ihåg en enda gång som vi kom på kant med varandra. Hans seriösa framtoning uppskattades av båda förläggare och bokhandlare.

 

Under åren reste vi tillsammans i tjänsten men även privat med våra respektive och vi blev nära vänner. Vi hade regelbunden kontakt med varandra fram till slutet.

 

Vi kommer för alltid att minnas och sakna Bengt.

 

Peter Parsons

 

Salem 26 april 2023.

 

Powered by Labrador CMS