Till minne av Eva Rudman

Eva Rudman, mångårig chef för Norstedts Ordböcker, gick bort den 9 dec efter en tids sjukdom, i en ålder av 79 år. Hon efterlämnar maken Ingmar och barnen Malin, Mattias och Ann med familjer.

Publicerad

Efter studentexamen på Kungsholmens Gymnasium läste Eva språk på Stockholms Högskola. Engelska, franska och latin. Hennes första arbetsplats blev Svenska Bokförlaget, där hon började som redaktör för läromedel i främmande språk 1966. Det blev inledningen på en 40-årig bana som med tiden skulle göra henne till en centralgestalt för den svenska utgivningen av språkordböcker. Hennes livsgärning är en bit svensk förlagshistoria: Svenska Bokförlaget, Läromedelsförlagen, Esselte Studium, Biblioteksförlaget, sedan Esselte Studium igen. Hela tiden med främmande språk som ämne. 

Det var en väl meriterad redaktör som 1987 utsågs till chef för Norstedts Ordbok  – en post som hon skulle upprätthålla fram till sin pensionering 18 år senare. Ägandet och förlagsnamnet ändrades ibland, under Eva Rudmans tid pågick det som man med en förmildrande term brukar kalla konsolidering. Andra utgivare konkurrerades ut, och till slut var det Norstedts Ordbok som ensamt förvaltade och utvecklade det som inte bara var ett kommersiellt förlag utan också en oumbärlig nationell institution.

En livsgärning låter sig inte beskrivas enbart genom en uppräkning av chefsposter och titlar. Till Eva Rudmans livsgärning räknas också hennes personliga egenskaper. Hon hade omkring sig samlat en märkvärdigt engagerad och lojal grupp medarbetare och frilansare som följde med under resan genom förlagslandskapet, vilket vittnar om gott chefskap. Tillsammans har de skapat en skatt av ordböcker för över 20 språk. De kommer att vara betydelsefulla för Sverige under lång tid , oavsett om de publiceras i tryckt eller digitalt format.

Eva Rudmans personliga egenskaper var betydelsefulla för hela Norstedts förlagsgrupp, där ordböckerna från 2000 åter ingick. Hon hade huvudansvaret för samarbetet med Svenska Akademien, ett samarbete som sträcker sig tillbaka till 1800-talet, med stor betydelse, både publicistiskt och ekonomiskt.

Kjell Bohlund, tidigare vd i Norstedts Förlagsgrupp

 

 

Powered by Labrador CMS