Till minne av Per Faustino

Per Faustino.

Per Faustino, tidigare publicistisk chef och mångårig förläggare för Norstedts fackböcker, avled den 3 juni efter en kort tids sjukdom, 77 år gammal. Han efterlämnar hustrun Annie och sonen David.

Publicerad

Vi är säkert inte de enda som med bestörtning tog del av dödsbudet. Per deltog för ett par månader sedan i Norstedts 200-årsjubileum i Stadshuset, utan några tecken på sjukdom.

Hans långa yrkesbana är ett stycke svensk förlagshistoria, den sträcker sig över flera händelserika skeden i bokbranschens utveckling. Han kom till Norstedts 1976 efter universitetsstudier i filosofi och blev kvar i 37 år, fram till sin pensionering.

Per Faustinos förlagsarbete är en kärlekshistoria. Han älskade sitt yrke och höll fast vid det genom ägarbyten, organisationsförändringar och de upp- och nedgångar som förlaget varit med om. Det är inte lätt att hålla intresset och entusiasmen uppe under så lång tid men han tappade aldrig sin nyfikenhet eller sitt mod.

Pers ämne var fackböcker. Positionerna och titlarna varierade över åren – från redaktör till chef – men framför allt var han förläggare. Med sin idérikedom initierade han böcker på nya ämnesområden. Per vågade pröva och han skapade utgivningslistor som gjorde Norstedts till ett av de ledande fackboksförlagen. Några av de sista titlarna som Per arbetade med innan han gick i pension var biografierna om Patrik Sjöberg och Sven-Göran ”Svennis” Eriksson som blev stora framgångar.

Vi som arbetat tillsammans med Per Faustino minns honom som en kunnig, vänlig och mycket social person. Pers dörr på förlaget stod alltid öppen för ett samtal som gärna fortsatte över ett glas vin när förlaget hade stängt för dagen. Per älskade musik och tog gärna fram sin gitarr och underhöll när det bjöds till förlagsfest. Vi är många som arbetat med honom på förlaget som kommer att sakna hans värme och humor och tankarna går nu till hans fru och son.

Kjell Bohlund, vd på Norstedts förlagsgrupp 1997-2007
Linda Säresand, tillförordnad vd på Norstedts förlagsgrupp 2023-

Powered by Labrador CMS