Tillbaka

Titusson: "Det kommer stärka oss båda"

2022-03-29
av Kristian Lönner
Erik Titusson, vd för Piratförlaget, samt vd och förlagschef för Alfabeta och Lilla Piratförlaget..
Foto: Sara Mac Key

Alfabeta och Lilla Piratförlaget får gemensam ägare. Ett nytt ägarbolag bildas och Erik Titusson blir vd och förlagschef för båda förlagen.

– Jag har ju träffat personalen på Alfabeta genom åren och vet att de tillhör branschens bästa, säger han.

I sommar går flyttlasset för personalen på Alfabeta – från Södermalm där man i dag delar lokal med Ordfront till Kaptensgatan på Östermalm där Lilla Piratförlaget sitter.

– Det ska bli jätteroligt att vi kan arbeta tillsammans på redaktionen. Det ger också en ökad stabilitet att vara fler och jag är säker på att vi har en gemensam bild av förläggeri, säger Erik Titusson.

Båda förlagen har i dag, lite beroende på hur man räknar, fem anställda. Det nya upplägget kommer inte att leda till någon övertalighet.

– Vi är ganska lika som förlag. Vi har ungefär samma omsättning och personalantal, och vi ger ungefär ut lika många titlar per år, säger Erik Titusson.

Hur kommer det här att påverka förlagens utgivning?

– Inte alls tänker jag. Men när vi sitter tillsammans kommer det så klart att leda till nya idéer och därmed ny utgivning av den anledningen. Sedan kommer det så klart finnas en viss samordning så att vi inte exempelvis budar på samma rättigheter.

Varför är det bättre att driva vidare båda förlagen i stället för att slå ihop dem?

– Vi tyckte det här var ett bra och relativt enkelt sätt. Vi vill driva verksamheten i båda förlagen vidare fast tillsammans. Det kommer att stärka oss båda, Erik Titusson.

Alfabeta startades av Dag Hernried 1978 och han är i dag nöjd över lösningen med ett nytt ägarbolag till båda Lilla Piratförlaget och Alfabeta.

– Att bara uppgå i ett annat förlag är ingen poäng för då missar man den profil som man har byggt upp och förlorar närvaron på marknaden. Jag tycker också det här är en lösning som ger båda förlagen en större trygghet, ägarmässigt och på sikt, säger Dag Hernried.

Vad har varit viktigt för dig när du planerat för Alfabetas framtid?

– Det är vissa begrepp som är viktiga för mig, som kvalitet och oberoende förlag. Jag har varit mån om att förlaget ska finnas kvar med sin profil i ett oberoende sammanhang. Sedan har det varit viktigt att det är ett sammanhang där personalen, våra författare, illustratörer och tecknare kan trivas.

Varför väljer du att ta det här steget nu?

– Det är väl för att jag är så himla gammal. Folk har ju frågat om jag ska gå i pension men jag har inte funderat så mycket på det tidigare. Nu tänker jag att det är en bra idé att ta det lite lugnare och få tid till annat, säger Dag Hernried.

Delägare i det nya gemensamma bolaget är Piratförlaget Holding, Dag Hernried, Erik Titusson och Ada Wester.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.