Tillbaka

Trumps budget hotar biblioteken - igen

2020-02-13
av Sophie Tanha
Donald Trump vill ta bort den statliga finansieringen av bibliotek
Officiellt pressfoto från Vita huset

Årets budgetförslag från Trumpadministrationen lämnar återigen biblioteken utan statligt stöd.

Precis som tidigare år vid makten har Trumpadministrationen föreslagit att stödet till statliga institutet för museum, - och bibliotekstjänster (Institute of Museum and Library Services, IMLS) ska tas bort helt, skulle innebära att det statliga stödet till bibliotek försvinner. Budgeten för räkenskapsåret 2021 ligger på 46,9 biljoner kronor och fokuserar på att främja försvaret, departementet för krigsveteraner och NASA.

För amerikanska biblioteksförespråkare behöver budgetförslaget inte nödvändigtvis innebära slutet. När Trump lagt fram liknande förslag de tre senaste åren har det i själva verket slutat med att det statliga stödet till biblioteksverksamheten höjts. Förra året utökades IMLS budget med nästan en miljard kronor, trots presidentens förslag till avveckling.

Enligt Publishers Weekly ska budgetförslagen i första hand ses som politiska dokument, snarare än tecken på kommande åtgärder. Men biblioteksföreningen ALA, American Library Association, uppmanar ändå bibliotekarier att ta förslagen på allvar.

– ALA uppmanar alla, biblioteksarbetare och biblioteksälskare tillsammans, att mejla sina kongressledamöter i dag och övertala dem att skydda biblioteksfinansieringen i budgeten 2021, säger föreningens ordförande Wanda Brown i ett uttalande.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.