Tillbaka

Tryckeriet: ”Aldrig varit med om något liknande”

2021-10-14
av Kristian Lönner
En tryckpress.
Foto: Unsplash

TRYCKERIKAOSET. Pandemi och pappersbrist pressar de europeiska tryckerierna. Samtidigt är efterfrågan rekordstor och förlag riskerar förseningar och höjda priser.

– Det pågår en omstrukturering av den grafiska branschen, säger Zane Johansson på Livonia.

Det är flera faktorer som nu tillsammans skapar en unik situation för de europeiska tryckerierna. En är coronapandemin som gör att förlag, bland annat i Storbritannien och USA, flyttar bokproduktion från Asien till Europa.

– Det innebär att pappersvolymer och produktionsvolymer helt plötsligt ska uppstå i Europa. Trycket på oss är enormt, säger Zane Johansson, försäljningsansvarig i Sverige på det Lettlandbaserade tryckeriet Livonia Print som anlitas av många svenska bokförlag.

Bekymret är att den ökade efterfrågan inträffar samtidigt som tryckerierna har problem att få papper från sina leverantörer.

– Det är problem med leveranser av papper, papp och kartong till mjukband. Bakgrunden till pappersbristen är att det saknas virke och pappersmassa och därmed papper, säger Zane Johansson.

Samtidigt har många europeiska pappersbruk lagt ner på senare år. I en tid då plast förbjuds i allt fler sammanhang ökar samtidigt efterfrågan på just pappersprodukter.

– Många pappersbruk har lagt om sina produktioner från papper till förpackning, säger Zane Johansson.

Kan ni inte köpa och bunkra upp med papper till bokproduktion?

– Det gör vi men vi kan inte bunkra upp hur mycket som helst. Vi är inget papperslager utan ett tryckeri.

På svenska Scandbook, som har tryckeri både i Falun och i litauiska Klaipeda, beskriver platschef Alf Linder situationen på ett liknande sätt.

– Vi kör 7/24. Jag har jobbat i den grafiska branschen i 40 år och jag har aldrig varit med om något liknande, säger han och fortsätter:

– Det är hög beläggning samtidigt som leveranstiderna på råvaror inte funkar. Papper har gått hyfsat, kartong katastrof och papp ännu värre katastrof. Det är dagspris dessutom, så när vi beställer vet vi inte när vi får det eller vad det kostar.

Ytterligare en komplikation för både Scandbook och Livonia Print är en ny coronavåg i Baltikum, där vaccinationsgraden är klart lägre än i Norden.

– Just nu har vi mellan 12 och 17 procent sjukskrivningar i produktionen beroende på avdelning. Antalet smittade i landet ökar explosionsartat igen och man har återigen infört tre månaders undantagstillstånd, säger Zane Johansson på Livonia Print.

På ett liknande sätt är det för Scandbook i Klaipeda.

– För någon vecka sedan var 15 medarbetare borta på grund av covid och det går inte obemärkt förbi, säger Alf Linder.

För kunderna, bokförlagen, riskerar den rådande situationen leda till både sena leveranser och höjda priser.

– Senaste halvåret har vi haft två pappersprishöjningar på 8–10 procent per gång. Papp (som används till bland annat omslag, reds. anm.) har höjts med upp till 25 procent. Och i januari kommer en ny höjning, säger Zane Johansson på Livona Print.

Under pandemin har Livonia Print bara haft mindre leveransförseningar men det finns en oro om att större problem väntar.

– Våra kunder har tidigare kunnat skicka en order och sedan fått böckerna fyra veckor senare. Nu är det först när de lägger ordern som vi kan fråga pappersleverantörerna när vi kan få papper och anpassa oss efter det.

Alf Linder på Scandbook säger att tryckeriet i dag bara ligger någon dag efter sin planering men att tryckeriet tvingas tacka nej till nya kunder.

– Vi kan också komma till ett läge där kunder inte kan välja papper. Det råder brist på trähaltigt papper, nästan mer än på träfritt som vi använder mest i Falun. En gissning är att problemen med träfritt papper kan pågå till mitten av nästa år medan problemen med det trähaltiga kan fortsätta längre.

Kunde du tidigt se att den här situationen var på väg?

– Nej, det var mer så att man efter sommaren kände att: nu är coronan nästan över, förlagen har sålt bra, vi har haft bra med böcker och vi har inte haft några stora problem med leveranser. Det som hänt nu är att flera faktorer samverkar och då blir det fel. Det har kommit lite oväntat.

LÄS MER HÄR: Stor risk för höjda tryckpriser

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.