Tillbaka

Två av tre bokhandlare klarar inte veckor med halverad försäljning

2020-04-06
av Sophie Tanha

Om försäljningen i bokhandeln går ner med 50 procent kommer två av tre bokhandlare tvingas stänga igen efter åtta veckor. Detta enligt en undersökning av Bokhandlareföreningen.

Hyran och lönerna uppger Bokhandlareföreningens medlemmar vara de svåraste kostnaderna. Om försäljningen halveras skulle två av tre bokhandlare tvingas stänga ner efter åtta veckor. En av tre klarar bara fyra veckor med halverad försäljning.

– Det är ett jättetufft läge. Med den här undersökningen försöker vi ta reda på om stödåtgärderna faktiskt hjälper. Återkopplingen vi får är att de är väl bra, men det räcker liksom inte. Hyresstödet är för krångligt och fastighetsägarna vill inte gå med på sänkning av hyror, säger Maria Hamrefors, ordförande Bokhandlareföreningen.

Under vecka 13 hade försäljningen i fysisk bokhandel gått ner 42 procent till följd av coronaviruset, jämfört med samma vecka förra året.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.