Tillbaka

Två Nobelpris i år

2019-03-05
av Kalle Laxgård
Foto: Carlo Pelagalli

Svenska Akademien kommer att dela ut två Nobelpris i litteratur till hösten. Det beslutades under ett sammanträde på tisdagen. Dessutom lämnar Horace Engdahl Nobelkommittén, som föreslår vem som ska tilldelas Nobelpriset i litteratur.

– Det blir två Nobelpris, som vi hade hoppats på, det blir det reserverade priset också, säger Anders Olsson, ständig sekreterare, till Dagens Nyheter.

Beslutet om att åter ge Svenska Akademien mandat att dela ut Nobelpris i litteratur togs av Nobelstiftelsen under tisdagen.

Knäckfrågan inför avgörandet om det skulle bli ett Nobelpris 2019 var om det finns förtroende för Svenska Akademien som institution.

Nobelstiftelsen har ställt ett antal krav på Akademien för att den ska återfå förtroendet för den som prisutdelande institution. Bland annat har en ny Nobelkommitté bestående av fem utomstående personer och fem ledamöter från Akademien bildats för att ta fram Nobelpristagare. I dag bekräftar Svenska Akademien i ett pressmeddelande att Horace Engdahl ”på eget initiativ lämnar den litterära Nobelkommittén för att inte äventyra litteraturprisets framtid genom att försvåra samarbetet mellan Svenska Akademien och Nobelstiftelsen”.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.