Tillbaka

Tyska språket i fokus på nästa års Bokmässa

2010-09-26
av Lars Schmidt
Ungefär lika många besökare som förra året men hårdare tryck på seminarier och programpunkter. Så summerar Bokmässans ledning årets Bok & Bibliotek som avslutades på söndagseftermiddagen. Nästa år står den tyskspråkiga litteraturen i fokus.

ror inte att vi slog något publikrekord, men det var ett märkbart större tryck, säger Bok & Biblioteks vd Anna Falck.

Antalet programpunkter översteg 3 000 och fler seminarier än tidigare var utsålda.

Störst publiktryck var det när Håkan Hellström pratade om sin bok, PS Lycka till i kväll. Mellan 500 och 600 besökare kom inte in i den fullsatta salen.

Också utställarna var något fler än förra året och antalet ackrediterade journalister var 1 365, varav fler än vanligt från utlänska medier.

– Det afrikanska temat lockade många att komma hit. Bland andra Le Monde och BBC, säger Birgitta Jacobsson Ekblom, informationschef.

Carin Norberg på Nordiska Afrikainstitutet, huvudansvarig för det afrikanska temat, kunde konstatera att de åtta tusen exemplar av boken Afrika har ordet tagit slut under mässan. Och de afrikanska författarna var över lag nöjda.

– En oväntad bieffekt var att många av de afrikanska författarna för första gången fick träffa varandra. Det kunde vi kanske gjort mer av, säger Carin Norberg.

Nästa års tema ägnas Europas största språk, tyskan, som talas av över ett hundra miljoner människor. Sist tysk litteratu stod i fokus var 1999.

Nästa års tema kallas Tre länder, ett språk och arrangeras i samarbete med bland andra Goethe-institutet, Bokmässan i Frankfurt och de österrikiska och schweiziska bokhandlare- och förläggareföreningarna.

Tobias Voss, vice vd för Frankfurtmässans internationella avdelning konstaterar att 205 svenska titlar översattes till tyska under förra året och att svenskan ligger på femte plats bland språk översatta till tyska.

– Men det omvända är en annan sak... det översattes bara 50 tyska titlar till svenska förra året. Vi hoppas kunna ändra på det, säger Tobias Voss.

Mässan i siffror:
Antal besök: Cirka 97 000
Utställare: 920
Programpunkter: 3 004
Seminarier: 441
Representerade länder i seminarierna: 39
Förlag och agenter på IRC: 59

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.