Tillbaka

Uppgång för översatt litteratur – tack vare manga

2022-05-16
av Karin Selåker Hangasmaa
Manga-böcker till försäljning.
Foto: Wikimedia Commons

I Storbritannien har manga-genrens ökade popularitet gett översatt litteratur ett uppsving. Bara i år har manga-böcker sålt för över 10 miljoner pund.

Var tionde pund som spenderas på skönlitteratur läggs på översatt litteratur och titlar ur genren manga står för en stor del av kakan, skriver Bookseller. En undersökning som tidningen gjort utifrån statistik från Nielsen Bookscan visar att 11,4 procent av försäljningen av skönlitteratur under 52 veckor 2021-2022 utgjordes av översatta titlar. Siffrorna krossar den seglivade myten om att översatta böcker bara utgör tre procent av försäljningen i Storbritannien.

Det explosionsartade intresset för manga är förklaringen, enligt tidningen. 

Under den undersökta perioden uppgick försäljningen till 25,2 miljoner pund, motsvarande över 310 miljoner kronor. Tidigare toppnotering på 9,1 miljoner pund från 2019 slogs med andra ord med råge.

Och trenden verkar hålla i sig. Bara under de första 18 veckorna av 2022 har mangan sålt för strax under 10 miljoner pund, omkring 123 miljoner svenska kronor. 

Även om det finns en handfull amerikanska och brittiska mangatitlar är de flesta böckerna översatta från japanska, koreanska och kinesiska. De två mest sålda översatta författarna i Storbritannien 2021 var just japanska, Hajime Isayama, vars titlar sålde för 1,7 miljoner pund och Kōhei Horikoshi, som sålde för 1,6 miljoner pund.

Även i Sverige syns intresset för genren. I rapporten som sammanfattade bokförsäljningsstatistiken för helåret 2021 säger Maths Claesson, som driver Science Fiction Bokhandeln, att bokhandeln ser att mangaserier från England och USA har blivit väldigt populära och han är förvånad över att svenska förlag inte tagit fasta på fenomenet i sin utgivning.

LÄS OCKSÅ: Enkät: Vad tar du med dig från Bokbranschdagen?

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.