Tillbaka

Upprörd Handke vid pressträff om Nobelpriset

2019-12-06
av TT/Litteratur
Foto: Francois Mori/AP/TT

En märkbart irriterad Peter Handke mötte i Börshuset frågor om kontroverserna kring hans tidigare uttalanden om forna Jugoslavien.

– Jag har inga åsikter om kriget i Jugoslavien. Jag har inga åsikter. Jag gillar litteratur, inte åsikter, säger Handke.

En månad av het debatt följde på beskedet att 2019 års Nobelpris tilldelas den österrikiske författaren Peter Handke. Under den tiden har han gett få intervjuer. Men nu ställer han sig ändå inför det samlade journalistuppbådet.

Frågorna kom snabbt att handla om debatten som blossat upp sedan beskedet om att han tilldelas Nobelpriset i litteratur, och Handke var lika snabb att avfärda dem.

– Det är en väldigt invecklad fråga, och skulle ta lång tid att svara på, jag tror inte det här är rätt forum för det, säger han.

Debatten har främst handlat om Handkes ställningstaganden under Jugoslavien-krigen och mindre om hans litteratur, även om flera författare och kritiker också har gett uttryck för en glädje över att hans försök att beskriva världen nu lyfts fram av Akademien.

När frågorna vid pressträffen fortsätter att handla om debatten snarare än om litteraturen blir Handke märkbart irriterad.

Han berättar att han fick ett brev innehållandes toalettpapper efter att priset tillkännagivits.

– Jag föredrar den här typen av brev framför de frågorna ni ställer nu, säger Handke, som också berättar att han försökt bemöta kritiken tidigare, utan resultat.

– Jag försökte prata med de som protesterade när jag mottog Ibsenpriset men de var inte intresserade av att prata. De var inte öppna för dialog, men du kanske kan ge mig hjälp där, svarar Handke när han under pressträffen får frågor om de planerade protesterna i Stockholm.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.