Tillbaka

UR ARKIVET: Köp böcker som tobak

2022-06-28
av Kalle Laxgård
Foto: Wikimeda Commons/ Montage

SvB 70 år. Bokhandlar i all ära. Men 1952 kunde stockholmarna äntligen köpa böcker på ett nytt enkelt sätt – i bokautomaten.

Vintern 1952 var inte som andra vintrar i Stockholm.

Utanför Biblioteksbokhandeln några kvarter in på Biblioteksgatan stod plötsligt: en bokautomat.

Uppfinningen var den första i sitt slag i Sverige. Nio nummer in i Svensk bokhandels historia kunde tidningen rapportera att maskinen var frukten av bokhandlare Göran Walls visionära idé i samarbete med en automatfabrik i Malmö. "Principen är ungefär densamma som ifråga om tobaksautomater, och det finns två prislägen: 3 kr och 4 kr”, lyder rapporten.

Bokautomater hade dock funnits tidigare i både i Tyskland och USA, i det senare för försäljning av så kallade ”pocket-books”. Ett lågt pris var viktigt i bokautomatshandeln. I Göran Walls automat placerade handlaren Bonniers folkbibliotek billighetsutgivning. 

Men lågt pris och tillgänglighet efter bokhandelns öppettid var inte det enda fiffiga med automaten. 

”Då automaten endast lämpar sig för standardvolymer, behöves ej befaras, att den skall tränga ut den levande arbetskraften”, konstaterade 1952-års SvB-journalist.

 

Svensk Bokhandels historia går tillbaka ända till 1852 då man på bokhandelsmötet i Stockholm tog beslut om att starta en tidning. Vid nyår kom det första numret ut med titeln Intelligensblad för Svenska Bokhandeln. Tidningen kom senare att byta namn till Svensk Bokhandelstidning men utgivningsbeviset från 1852 förblev detsamma, även efter att tidningen vid årsskiftet 1951/52 slogs ihop med tidningen Bokhandlaren och fick namnet Svensk Bokhandel.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.