Tillbaka

UR ARKIVET: Kraftigt stigande priser ingen ögonbrynshöjare

2022-07-26
av Kalle Laxgård
Foto: Pixabay/Montage

SvB 70 år. Skenande papperskostnader och ökande bokpriser – låter det bekant? Precis. Det var så det såg ut hösten 1974.

Våren 2022 har rubrikerna handlat om ökande papperspriser, stigande räntor och inflation. I bokbranschen vankas höjda bokpriser och diskussioner förs om hur de ökande kostnaderna ska fördelas mellan parterna.
Det är mönster som går igen i historien. 
Hösten 1974 rapporterade SvB hur bokpriserna i genomsnitt ökat 10,8 procent jämfört med året innan, enligt siffror från SCB. Ökningen var dock inget tidningen uppfattade som särskilt anmärkningsvärd. Uppseendeväckande var dock de stora skillnaderna i höjningar mellan genrerna, där skönlitterära översättningar i original ökat 11 procent medan skönlitterära pocketböcker blivit hela 27 procent dyrare. Sett till ökningen av konsumentprisindex på 11,8 procent var också den genomsnittliga höjningen av bokpriserna lägre.
1974 var inflationen i Sverige 9,9 procent. Under hela 70-talet höll den sig mellan 7 och 10 procent för att 1980 kulminera på 13,6. I maj i år låg inflationen på 7,2 procent, den högsta siffran sedan 1991.
 
Svensk Bokhandels historia går tillbaka ända till 1852 då man på bokhandelsmötet i Stockholm tog beslut om att starta en tidning. Vid nyår kom det första numret ut med titeln Intelligensblad för Svenska Bokhandeln. Tidningen kom senare att byta namn till Svensk Bokhandelstidning men utgivningsbeviset från 1852 förblev detsamma, även efter att tidningen vid årsskiftet 1951/52 slogs ihop med tidningen Bokhandlaren och fick namnet Svensk Bokhandel.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.