Tillbaka

UR ARKIVET: Manifestation blandad med cigarrök

2022-08-02
av Kalle Laxgård
Foto: Faksimil SvB

SvB 70 år. I årtionden hade trätor hindrat branschen från att samlas och göra det den gillar mest: prata böcker. Då kom två Göteborgare och du anar inte vad som hände sen.

”Ett förnämligt arrangemang i Göteborgs Mässhallar”. ”En guldgruva för biblioteksfolket”.

I en annons i SvB hösten 1985 dundrar Svenska Mässan med hyllningscitat ur den svenska tidningsfloran angående sin nya bokmässa Bibliotek ’85 några veckor tidigare. Inte mindre än 5 000 personer hade letat sig till hallarna i Göteborg.

Nu smidde mässan medan järnet var varmt: Nästa år skulle de vara tillbaka – ännu bättre – och med ett nytt namn: Bok & Bibliotek.

Peppen spred sig såväl i branschen som i Svensk Bokhandel. I augusti 1986 kunde man läsa att den ”största bokbranschmanifestationen i Sverige någonsin” stod för dörren. 150 montrar! 36 konferenser! 25 000 väntade besökare! Uppgifterna räknades upp i en flåsig notis.

Och när tidningen senare skulle referera evenemanget, konstaterades att ”inget referat kan göra ett sådant enormt utbud rättvisa”. 13 sidor avhandlade debatter mellan nordiska kulturministrar, om kampen med andra medieslag och fasta bokpriser.

”En skojig röra”, tyckte någon. ”För många seminarier”, tyckte en annan. ”Kul att så många grupper i branschen kan samlas”, ansåg en tredje.

Hyllningarna haglade.

Och författaren Anthony Burgess rökte cigarr i Brombergs monter i ett kaos av beundrare.

Till sist, och kanske främst, tilldelades Bertil Falck och Conny Jacobsson, eldsjälarna bakom mässan, Bokhandlareföreningens Gunnar Josephsson-stipendium.
I samband med utdelningen sade Carl Olof Josephson, chefredaktör för SvB:

– I decennier har bokhandlare och bokförläggare haft olika uppfattning om vad en bokmässa skulle vara bra för, vem den skulle rikta sig till, vem som skulle ansvara för den, vem som skulle betala fiolerna, och på så sätt lyckas undvika att det blev någon bokmässa alls. Då dök här förra året upp två herrar som varken var bokhandlare eller bokförläggare, men som visste vad en bokmässa skulle vara bra för, vem den skulle rikta sig till, vem som skulle ansvara för den och vem som skulle betala fiolerna.

I höst arrangeras Bokmässan i Göteborg för 38:e gången. I dag diskuteras kanske inte så mycket vad mässan ska vara bra för även om fiolerna återigen är ett populärt diskussionsämne. 

 
Svensk Bokhandels historia går tillbaka ända till 1852 då man på bokhandelsmötet i Stockholm tog beslut om att starta en tidning. Vid nyår kom det första numret ut med titeln Intelligensblad för Svenska Bokhandeln. Tidningen kom senare att byta namn till Svensk Bokhandelstidning men utgivningsbeviset från 1852 förblev detsamma, även efter att tidningen vid årsskiftet 1951/52 slogs ihop med tidningen Bokhandlaren och fick namnet Svensk Bokhandel.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.