Tillbaka

UR ARKIVET: Öppnade bokhandel med 25 000 ballonger – och löften om fler

2022-07-05
av Kalle Laxgård
Foto: Pixabay/Montage

SvB 70 år. Specialbokhandel i centralt läge med enbart pocketböcker. Pocketshop? Inte alls. 1960 var en helt annan aktör först i Sverige med konceptet.

När Pocketshop öppnade sin första butik på Stockholms centralstation 1989 gjorde man det för att skapa en helt ny sorts bokhandel. Satsningen lyckades – konceptet blev populärt, fler butiker slog upp portarna och företaget expanderade till andra länder.

Men först med renodlade butiker för pocketböcker var man inte.

På nyåret 1960-61 öppnade bokhandlare Björn Wennberg en specialaffär – ”den första i sitt slag” – på Sergelgatan 11 vid Hötorget i Stockholm. Här skulle Björn Wennberg, ägare också av Kungsbokhandeln, endast sälja svenska och utländska pocketböcker och ”annan fri litteratur”, samt barnböcker.

”Det är ingen stor lokal det rör sig om, men genom omsorgsfull planering kan man få plats till 3 500 olika böcker”, upplyste SvB i #49 1960, ”och det kan man sannerligen kalla god service”.

Bokhandlare Wennberg ville inte att någon skulle missa hans nya butik. Öppningen skedde ”med buller och bång”, helsidesannonser och kasperteater. Och framför allt: ballonger till barnen.

”Bokhandlare Wennberg har till att börja med skaffat 25 000 ballonger och är beredd att efter hand fördubbla antalet under månadens lopp”, skriver tidningen.

Någon uppgift på hur många ballonger som gick åt har SvB anno 2022 inte lyckats hitta, men vi har inga skäl att tro att det var få.

 

Svensk Bokhandels historia går tillbaka ända till 1852 då man på bokhandelsmötet i Stockholm tog beslut om att starta en tidning. Vid nyår kom det första numret ut med titeln Intelligensblad för Svenska Bokhandeln. Tidningen kom senare att byta namn till Svensk Bokhandelstidning men utgivningsbeviset från 1852 förblev detsamma, även efter att tidningen vid årsskiftet 1951/52 slogs ihop med tidningen Bokhandlaren och fick namnet Svensk Bokhandel.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.