Tillbaka

Vad läser du i sommar, Amanda Romare?

2022-06-23
av Kristian Lönner
Amanda Romare.
Foto: Lina Arvidsson

Med debuten Halva Malmö består av killar som dumpat mig fick Amanda Romare sitt genombrott förra hösten. Hennes sommarläsning brukar innehålla självbiografier men i år blir det också ett tionde (!) försök att ta sig igenom en tjock italiensk klassiker.

Vad läser du i sommar?

– Jag tänkte läsa Out of the Corner av Jennifer Grey, som beskriver hur hennes liv utvecklades efter att hon slog igenom i Dirty Dancing. Sen ska jag även läsa En ny gud av Zara Kjellner och för tionde gången ta mig an Rosens namn (av Umberto Eco, reds. anm.) där det ändå ska gömma sig en deckare någonstans på sida tusen.

Läser du annat på sommaren än under resten av året?

– Ja, eftersom jag ändå brukar jobba ganska mycket på sommaren har jag en tendens att läsa massa självbiografier från rockartister och skådespelare som hade sin primetime från 60-talet till 90-talet för att ändå få in någon slags semesterkänsla. 

Vilken bok tycker du andra borde läsa i sommar?

– Girig-Sverige av Andreas Cervenka.

Tar du någonsin paus från läsning?

– Ja, när jag själv skriver eller har publicerat en text så är det väldigt svårt att läsa något annat. Jag har även svårt att lyssna på radio eller se på teve om jag också varit med där, vilket gör att jag under dessa perioder är smärtsamt svältfödd på kultur. Det enda som ändå kan bryta sig igenom muren av prestationsångest är Modesty Blaise och gamla Agent X9-tidningar som jag köper på loppisar, eller läser som album hemma hos pappa. 

Vilken litteraturpolitisk fråga vill du se debatt kring i valrörelsen i höst?

– Jag önskar mer fokus på att ge unga människor möjlighet att formulera sig i ord och skrift. Att man ska satsa mer på skrivning och läsning i skolan och låta biblioteken utvecklas. Jag upplever att många unga i dag snabbt paketeras in i mallar när de börjar skolan, vilken nivå deras utseende är på, var de ligger på betygsskalan, hur roliga de är, vilka kompisar de borde hålla sig till. Något som påverkar (och till viss del hämmar dem) enormt in i vuxenlivet. En nyckel för att motverka detta anser jag är att öka resurserna för unga att skriva, formulera sig och erbjuda större möjligheter för att läsa.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.