Tillbaka

Vad läser du i sommar, Patrik Hadenius?

2021-06-24
av Kristian Lönner
Patrik Hadenius.
Foto: Henric Lindsten

Patrik Hadenius märker hur den egna sommarläsningen breddats sedan han blev förlagschef på Norstedts förlagsgrupp. Till andra semesterläsare skickar han med ett tips om en bok från 1991.

Vad läser du i sommar?

– Jag har inte gjort upp någon plan, men det brukar bli en blandning av sådant jag tar med mig, sådant jag hittar i hyllorna i sommarstugan och något som plötsligt blir sommarens snackis. För något år sedan fastnade jag till exempel oväntat i flera böcker om Rysshärjningarna efter att ha varit på ett sommarföredrag.

Hur mycket styr jobbet vad du läser på sommaren?

– Det styr en del, men på ett positivt sätt. Innan jag började på Norstedts läste jag mest populärvetenskap på jobbet, och kopplade av med spänningsromaner på sommaren. Nu läser och lyssnar jag på en betydligt bredare flora, även på sommaren, och uppskattar verkligen att ha blivit puttad i den riktningen.

Vilken bok tycker du andra borde läsa i sommar?

– Jag hade tänkt föreslå någon storsäljare, en bok som många andra också läser. Det är så roligt att läsa samma böcker och dela upplevelsen. Men så insåg jag att de böckerna tipsar ju sig själva. Så när jag nu får chansen att styra lite utanför huvudfåran vill jag slå ett slag för klassikerna, som tack vare beställningstryck nu är mycket lättare att få tag på, och föreslår Peter Nilsons Stjärnvägar. Den berättar på vacker sakprosa om universum och människan, om jordens historia, skapelsen, livet och naturlagarna. Det är bästa sortens populärvetenskap. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.