Tillbaka

Vad läser du i sommar, Victor Malm?

2022-06-30
av Kristian Lönner
Victor Malm, Expressens kulturchef.
Foto: Olle Sporrong

Den som vill läsa Sven Delblancs Åsnebrygga ska inte behöva mötas av beskedet att den är slutsåld. Klassiska verk ska tvärtom alltid vara tillgängliga, tycker Expressens kulturchef Victor Malm som själv planerar att läsa en del Delblanc i sommar.

Vad läser du i sommar?

– Jag brukar aldrig lyckas följa min långsiktiga läsplanering. Lusten styr när plikten tar paus. Och lite pliktläsning blir det, romaner som jag inte hunnit med under vintern och våren, som Lotta Lundbergs Båten och Magnus Dahlströms Vesalius. Just nu säger dock lusten att det blir en del Sven Delblanc.

Läser du annat på sommaren än under resten av året?

– Inte direkt. Jag läser på. Tänker man för mycket på vad man ska läsa blir det inget läst. 

Vilken bok tycker du andra borde läsa i sommar?

– Hela havet stormar av Sara Kristofersson. Inte bara för att det går så fort att ingen har en ursäkt, också för att den ger en ovanlig inblick i vissa, rätt allvarliga, problem i högre utbildning. Sedan gör jag inte mitt jobb om jag inte rekommenderar Lars Jakobson när chansen ges. Vännerna, I den Röda damens slott, Vid den stora floden. Läs rubbet. 

Tar du någonsin semester från läsning?

– Att läsa är en del av mitt jobb, men att läsa är inte arbete. Jag läser på tunnelbanan, i sängen, när jag väntar på en kompis. Lite konstig tanke att ta en paus från det. 

Vilken litteraturpolitisk fråga vill du se debatt kring i valrörelsen i höst?

– Det finns rätt många. Långsiktiga och kontinuerliga insatser för läsfrämjande i hela samhället. Se till att staten tillhandahåller möjligheter för att rikt kulturlivet och litteraturliv utan att lägga sig i innehåll. Krav på skolbibliotek. Sedan har jag en mindre hjärtefråga, och det är ambitiösa program för att hålla klassiska svenska verk tillgängliga i billigt tryck. Man borde kunna gå och köpa Delblancs Åsnebrygga när man vill läsa den.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.