”Vår plan var naturligtvis att vara kvar längre”
Att Strawberry publishings största ägare, Petter Stordalen, upplever sin värsta kris i karriären var ingen hemlighet. Spekulationer om att förlagsverksamheten Strawberry publishing kunde påverkas florerade – men att Bonniers, konkurrenten Stordalen själv liknat vid en ”500 pound gorilla”, och som svenska Strawberry värvat fem av sex medarbetare från, skulle köpa förlaget förvånade även de anställda.
När Bonniers tog kontakt för cirka tre veckor sedan gick processen snabbt.
Jonas Forsang, delägare i Strawberry publishing tillsammans med Petter Stordalen och Magnus S. Rønningen, stavar förklaringen till affären covid-19.
– Som corona har utvecklat sig har vi känt av den krävande situationen i att bygga upp tre förlag där två är i uppstartsfasen. Det har inte varit kris på något vis, vi hade kunnat hålla oss flytande genom det här, men vi hade inte haft möjlighet att göra de investeringar som krävs för att fortsätta den tillväxt vi står inför på tre corona-påverkade marknader samtidigt, säger Jonas Forsang till SvB.
I Norge chockade Strawberry hela bokbranschen med sin lansering 2018. Till Sverige och Danmark kom man året efter. På bara ett år har svenska Strawberry förlag kontrakterat 70 författare.
Beslutet att sälja verksamheterna i Sverige och Danmark bottnar också i ett behov av att göra en större digital satsning i Norge, säger Jonas Forsang.
– Det coronan gjort med bokmarknaden, i alla fall enligt vår analys, är att det har förstärkt utvecklingen. Digitaliseringen har blivit ännu viktigare. Det gör att vi ser ett behov av att göra större investeringar i Norge, som ligger något år bakom Sverige när det gäller digitalisering.
Att göra det parallellt med satsningarna i Sverige och Danmark blir för mycket, säger han.
– Man får prioritera och då är det bästa för de tre företagen att man får in någon som kan lyfta förlagen så som alla författare och medarbetare förtjänar.
Så sent som i höstas sade Petter Stordalen i en lång intervju med SvB att han hade ett ”evighetsperspektiv” på förlagssatsningen. Vid tiden hade han stoppat in 100 miljoner kronor i det norska förlaget och sade sig villig att skjuta till lika mycket i den svenska. Svenska förlag stod överst på hans julklappslista och hotellmiljardären kallade sig själv ”Jack of all trades”. Pengar var inte ett problem, sa han. Det viktiga var långsiktigheten och tålamodet i satsningen.
Petter Stordalen förlorar just nu stora summor på sin hotellverksamhet. Hur viktigt har det varit för beslutet att sälja?
– Förlagsverksamheterna är helt oavhängigt finansierade och Petters övriga verksamheter påverkar oss inte direkt, säger Jonas Forsang.
Frågor om Petter Stordalens möjligheter att skjuta till pengar till förlagsverksamheten har förändrats, eller hur korrelationen till tidigare uttalanden ser ut, hänvisar Jonas Forsang till sin ägarkollega. SvB sökte Petter Stordalen för en intervju om finansieringen av förlagen i förra veckan, som då avböjde via sin presskontakt med hänvisning av bråda dagar.
Enligt Jonas Forsang har det varit den norska förlagsverksamheten – med en omsättning på 100 miljoner norska kronor i fjol och vinst på 10 – som finansierat satsningarna i Sverige och Danmark. Den förväntade tillväxten, som skulle dubbla överskottet i år, bromsas nu av pandemin.
Jonas Forsang säger att ett alternativ till att sälja de utländska verksamheterna hade varit att ta in nytt kapital.
– Men samtidigt, som i alla andra verksamheter finns det betänkligheter kring det. Och som jag sade: Det blir för tungt för oss att satsa på tre marknader samtidigt.
Det blev bara ett år för er i Sverige. Är det ett fiasko?
– Vår plan var naturligtvis att vara kvar längre, men det svenska företaget kommer att omsätta mer än 40 miljoner norska kronor under sitt första verksamhetsår. Jag vet inte om detta har hänt tidigare i svenska förlagbransch, men sett med norska ögon är det verkligen exceptionellt, och långt över vad vi klarade under vårt första verksamhetsår i Norge. Det är endast resultatet av ett fantastiskt team i Sverige, som jag är stum av beundran inför. Bonnier vet också deras värde, kanske bättre än någon annan, och Bonnier har nu turen få att jobba med dem igen. Vi kommer att fortsätta heja på dem, men för oss blir det tyvärr från sidlinjen.
Vad tyckte du om artikeln?