Tillbaka

"Vi eftersträvar brittisk vardagsrumskänsla"

2022-09-29
av Kristian Lönner
Invigning av The English Bookshop i Göteborg.
Foto: Privat

Ett hundratal personer hängde på låset när The English Bookshop slog upp dörrarna i Göteborg förra veckan.

– Vi tror att vi har det perfekta läget, säger butikschef Miranda Blomberg.

Det var trångt som på ett mässgolv när kunderna förra torsdagskvällen hälsades välkomna till butiken på Hamngatan i centrala Göteborg.

– Det var fantastiskt och en jätterolig kväll. Vi hade täckt fönstren med papper ända fram tills att vi öppnade så det var helt nytt för besökarna, säger Miranda Blomberg.

Butiksytan är på drygt 90 kvadratmeter och vid invigningen fanns drygt 5 300 titlar i lager.

– Det skulle förvåna mig om vi inte har det dubbla innan vi är nöjda. Det ska vara fullt av böcker och även mycket barnböcker. 

Beskriv hur bokhandeln ser ut?

– Vi eftersträvar lite brittisk vardagsrumskänsla. Vi har mattor på golvet och varm belysning. Det ska kännas hemtrevligt, ingen handelshets.

Det låter som om den som besökt era butiker i Uppsala och Stockholm kan känna igen sig?

– Definitivt!

Butiken i Uppsala öppnade redan 1995 och följdes av Stockholm 2008. Jan Smedh och Christer Valdeson har drivit företaget sedan starten.

– Jag har en nära relation till dem båda eftersom jag tidigare har jobbat i butiken i Uppsala. Och alla som arbetar i de olika butikerna jobbar jättenära varandra och har kontakt dagligen. Stockholmsbutiken har också haft en butikschef som platsmässigt varit relativt fristående och det har funkat jättebra, så det tror jag har hjälpt Jan och Christer att våga starta en butik längre bort, säger Miranda Blomgren.

Vad har varit den största utmaningen så här långt?

– En av de största utmaningarna är att vi inte kan utgå från att utbudet som funkar i Stockholm och Uppsala funkar här. Vi behöver vara väldigt lyhörda nu i början. Annars handlar mycket om det logistiska, eftersom vi beställer allt från England och USA.

Området kring Kungsgatan och Hamngatan har en lång tradition av bokhandlar. Adlibris har butik mittemot och Akademibokhandeln finns lite längre ner på Kungsgatan. Alldeles intill ligger SF-bokhandel.

– Det är också en utmaning att inte trampa varandra på tårna, men det har verkligen inte varit något problem utan de har varit superhjälpsamma. Vi tror att det här är det perfekta läget. Det är ett ställe dit folk som gillar böcker går. Att vi utvidgar sortimentet i det här lilla klustret tror jag är bra både för oss och för göteborgarna.

Vad har ni fått för reaktioner så här långt från folk på stan?

– Det har varit otroligt trevliga reaktioner. Varannan kund ungefär kommer fram och säger att de är så glada över att vi kommit hit.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.