Tillbaka

”Vi fördömer Rysslands brutala angrepp på Ukraina”

2022-02-25
av Karin Selåker Hangasmaa
Maidan-torget i Kiev, Ukraina.
Maidan-torget i Kiev, Ukraina.
Foto: Levchuk Volodymyr

På torsdagen gick Vladimirs Putins Ryssland till attack mot Ukraina. Nu reagerar de europeiska organisationerna för publicister, författare och översättare på den våldsamma upptrappningen.

Den europeiska förläggarföreningen, Federation of European Publishers (FEP), har reagerat med bestörtning på nyheten och citerar i ett pressmeddelande Europaparlamentets ordförande Roberta Metsola: ”Attacken är inte bara ett hot mot Europa, men mot hela världen”. 

FEP skriver vidare:

”Våra tankar går till det ukrainska folket och till våra kolleger: författare, översättare, förläggare, bokhandlare och bibliotekarier. Fortsätt skriv, översätt, publicera och ge tillgång till böcker. Även om böcker är en skör skyddsvall mot bomber, är böcker och läsning avgörande för en demokrati”.

Svenska Pen uttrycker, i ett gemensamt uttalande med internationella Pen, stark oro inför den snabbt förvärrade situationen i Ukraina. Organisationen skriver att situationen för de mänskliga rättigheterna kraftigt försämrats under de åtta år som gått sedan Ryssland i strid mot folkrätten annekterade Krim. Risken att situationen förvärras är överhängande enligt Pen, som vädjar om en fredlig lösning genom dialog och med full respekt för de mänskliga rättigheterna.

”Pen-rörelsen beklagar djupt detta hot mot fred och yttrandefrihet, som orsakats av president Putins vägran att acceptera det ukrainska folkets rätt att debattera sina framtida allianser och sin historia utan Moskvas inblandning”, skriver organisationen.  

Ricardo Franco Levi, ordförande för italienska förläggarföreningen (IAE) uttrycker i en intervju med Bookseller sin solidaritet med folket i Ukraina och riktar ett särskilt stöd för landets utgivare. 
Tysklands förläggar- och bokhandlareförening Börsenverein, Frankfurts bokmässa, den tyska bokhandelns fredspris, MVB och Mediacampus Frankfurt har gått samman i ett uttalande där de fördömer ”Rysslands brutala angrepp på Ukraina”.

”Vi vädjar till det ryska folket och dess president att stoppa den medvetna förstörelsen av fred och frihet i Europa”, skriver de och fortsätter:

”Vi skickar ord om solidaritet med folket i Ukraina: Ni är en del av det internationella samfundet som stödjer mänsklig värdighet, demokratiskt deltagande och jämlikhet för alla. Ni har rätt till fred”, skriver organisationerna.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.