Tillbaka

”Vi har alla skäl att samarbeta”

2011-03-11
av Sara Djurberg
Effektivisering, prissättning – och samarbeten. Det är några av de viktigaste frågorna för branschen, menade talarna för de stora förlagsaktörerna Bonnierförlagen och KF Media.

Maria Hamrefors talade på branschseminariet ”Jag älskar böcker” om vikten av samarbete i branschen, men gav inga konkreta exempel. 
– Vår huvudkonkurrent Bonniers är samtidigt vår viktigaste kund och leverantör, om man ska vara krass. Vi har alla skäl att samarbeta i branschen och effektivisera, sa hon.


KF Medias satsning på effektiv lagerhållning och logistik – Förlagssystem ska sköta hela koncernens distribution – handlar i slutändan om överlevnad. Särskilt för Akademibokhandeln.
– Vi är i intensivvård, i en hjärt- och lungräddning kan man säga, i Akademibokhandeln. Vi går igenom ett stålbad där det handlar om att komma ut på andra sidan.


Bokhandeln som den såg ut för 30 år sedan kommer inte tillbaka, sa Maria Hamrefors, men Akademibokhandeln ska vara en modern kvalitetsbokhandel:
– Vi ser att bokhandlar blir leksaksaffärer, men vi ska vara en bokhandel med minst 70 procent böcker,  med pappers- och kontorsvaror och pyssel som komplement.

 

Jacob Dalborg pratade om hur Bonnierförlagen lyckats göra sitt bästa år resultatmässigt någonsin förra året – trots att det inte var ett bra år försäljningsmässigt.
Bonnierförlagen omsatte i fjol 2,6 miljarder, vilket var något mer än 2009. Men ökningen härrörde nästan uteslutande från Adlibris. Vinsten blev 292 miljoner kronor.

– För tre år sedan fokuserade vi på de ”tråkiga” frågorna – fast jag är ju en nörd och tycker de är roliga – distribution, lager, tryck, returer och prissättning, sa Jacob Dalborg och fortsatte:

– Vi har halverat lagret under de här tre åren. Det är ingen idé att trycka böcker som hamnar på pallhylla i någon terminal. Vi är mycket noga med trycket. I början var vi väl försiktiga, så att vi fick trycka om lite väl mycket.


– Vi har fått ner returerna med 25 procent, och jag tycker inte vi behöver minska mer. Jag tror på returrätt till viss del, annars blir det som i Finland där systemet kloggar igen och bokhandeln inte köper in alls. Men vi kan inte skyffla böcker mellan varandra, vi ska vara så smidiga som möjligt i införsäljningen, sa han.


Differentierad prissättning på böcker, avtal och sund kostnadskontroll är de andra framgångsfaktorerna, enligt Dalborg, som tycker att effektivisering och prissättning är branschens viktigaste frågor just nu.

 

Läs fler rapporter från seminariedagen: "Jag älskar böcker":

"Man måste byta åkstil"

Satsar på kunskap för lönsamhet

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.