Tillbaka

”Vi kommer inte uppdatera listorna”

2020-02-19
av Kristian Lönner
Kristina Ahlinder vd på Förläggareföreningen.
Foto: Ylva Sundgren

Tjänstefel och maktmissbruk – Bookmarks vd Claes Ericson går till hårt angrepp och kräver att årstopplistorna uppdateras med korrekt statistik för Sofie Sarenbrant och Alex Schulman.

Men Kristina Ahlinder, vd på Förläggareföreningen, säger blankt nej.

Diskussionen blir allt hetare om Årstopplistorna för 2019, som tas fram av Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen. Orsaken är att den digitala försäljningen av titlar av Sofie Sarenbrant och Alex Schulman, utgivna på Bookmark, inte fanns med. Det gjorde att Sofie Sarenbrants bok Skamvrån hamnade utanför topplistan.

Som SvB kunde berätta i går registrerade Bookmark Skamvrån till Bokinfo innan deadline för topplistorna. Anmälan var enligt Bokinfo först bristfällig då författarens namn saknades. Bookmark uppdaterade detta och fick den 3 februari vad man uppfattade var en bekräftelse från Bokinfo om att boken skulle komma med i statistiken och på topplistorna. Så blev det aldrig och nu kräver Claes Ericson, vd på Bookmark, att topplistorna uppdateras.

– Det är många som med mig kräver att den korrekta listan, som återspeglar årsförsäljningen 2019, nu måste publiceras. Det är en skandal för de enskilda personerna, i det här fallet Alex Schulman och Sofie Sarenbrant, att uppdragsgivarna vägrar att offentliggöra den. Och lika allvarligt är den skadade trovärdigheten för statistiken. Att i detta läget aktivt ta beslutet att inte publicera denna lista är både tjänstefel och maktmissbruk, skriver Claes Ericson i ett mejl.

På telefon förklarar Claes Ericson också varför de digitala titlarna inte anmäldes till Bokinfo direkt när de var nya.

– All anmälan till Bokinfo sker automatiskt via vårt affärssystem. Att anmäla digitalt har krävt en manuell hantering.

Är det något ni kommer ändra?

– Ja, absolut. Det gör vi nu från 2020.

Och varför var inte författarens namn med när ni gjorde anmälan till Bokinfo den 16 januari i år?

– Det kan jag inte svara på. Men det centrala är vad som sker därefter. Bokinfo bekräftar att titlarna är med i systemet och med på årstopplistorna. Jag hoppas att rapportens uppdragsgivare tar sitt förnuft till fånga så att vi kan avsluta diskussionen och att den korrekta listan publiceras.

Kristina Ahlinder, vd på Förläggareföreningen, gör dock klart att listorna inte kommer att uppdateras.

– Man kan tycka att det är fyrkantigt men det är också ett väldigt transparent och tydligt system, och ett system som vi vill utveckla så att fler förlag och återförsäljare vill vara med. Vi kommer inte att uppdatera listorna nu, säger hon.

Hon lägger skulden på Bookmark.

– Bookmark borde ha anmält sina titlar i alla format direkt när de var nya.

Men är det viktigaste inte att statiken blir så korrekt som möjligt?

– Då kan man aldrig någonsin stänga statistiken för 2019 om nya uppgifter kan läggas in då året är avslutat och rapporten är klar. Vi tycker att det mest korrekta är att när året stängs så öppnar vi inte upp det igen. Lärdomen är att vi kanske ska vara tydligare med den informationen till förlagen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.