Tillbaka

”Vi längtar efter något mer normalt”

2021-08-03
av Kristian Lönner
Siri Lindgren, vd på Hedlund Agency.
Foto: Hanna Berg

EFTER PANDEMIN: Hemmajobb, inställda mässor och oroliga författare. Siri Lindgren, vd på Hedlund Agency, kan se tillbaka ett år som har varit långt ifrån det normala.

– Den internationella delen av vårt arbete är normalt väldigt stor och den har fått skötas på distans, så den största skillnaden har varit att jobba så mycket hemifrån, säger Siri Lindgren, vd på Hedlund Agency.

Att rent fysiskt inte arbeta tillsammans och förlora de vardagliga kontakterna, har varit de största utmaningarna, säger hon.

– Vi funkar väldigt bra som team och det har varit utmanande att bibehålla det när alla sitter lite mer i sin egen värld. Jag ska inte tala för alla medarbetare men den generella känslan är att vi längtar efter något mer normalt.

Ett första steg blir att komma tillbaka till kontoret.

– Jag tror att vi kommer att återgå till att ha kontoret som bas och att något annat är ett undantag men vi får se. Jag känner också att man får vara lite öppen och ödmjuk inför vad medarbetarna vill och önskar.

Märker ni av att författarnas behov har förändrats av pandemin?

– På ett sätt är det så eftersom det är ganska många som har blivit drabbade av att komma ut med böcker mitt under en pandemi. Jag förstår att det kan finnas en frustration bland författare över att tänka på vad som hade hänt om jag hade kunnat vara ute och möta läsarna med den här boken.

Kan ni samtidigt känna av en optimism med tanke på att bokförsäljningen gått så bra?

– Det är klart att vi gör det och det är underbart att det är så. Det finns en positiv känsla bland våra kunder, förlagen, både i Sverige och internationellt. Sedan har det varit svårare att lansera författare som inte är utgivna tidigare.

Till sist, kommer bokmässorna att återfå samma betydelse som innan?

– Jag tror faktiskt att det kommer att återgå till ungefär hur det var tidigare, men kanske i mindre skala. Det är ju uppenbart att det går ändå och det är inte billigt att åka på mässorna, men samtidigt finns en vilja i vår bransch att nätverka och knyta kontakter. Det kommer inte stå och falla på om vi åker till Frankfurt, men jag hoppas att vi kommer att åka.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.