Tillbaka

”Vi ökade i april under Bonnier-konflikten”

2019-05-14
av Per PeKå Englund

Storytel har ökat under konflikten med Bonnierförlagen.

–Vi har fått fler abonnenter i april medan lyssningen på Bonniers backlist hos oss har minskat kraftigt, säger Jonas Tellander till Svensk Bokhandel.

Storytels vd Jonas Tellander skriver om effekterna av avtalskonflikten, som pågått sedan den 1 april och resulterat i att Bonnierförlagen inte släpper sina nya titlar, i kvartalsrapporten.

”Trots att vi saknar dessa (Bonnierförlagens nya, reds anm) titlar har Storytel Sverige ökat sin bas av abonnenter, och vi förutser en övergripande försäljningsökning under andra kvartalet. Vi räknar också med en ökad bruttomarginal eftersom (lyssningen på) Bonniers backlistkatalog minskat markant och väntas fortsätta minska ju längre konflikten pågår.”

–Vi har alltid försökt vara justa mot alla. Men sedan Bonniers tog bort sina nya titlar hos oss finns det ingen anledning att vara snäll mot dem. Då kan vi göra mer som Netflix och highlighta vårt innehåll precis som vi vill, säger Jonas Tellander.

Enligt uppgifter till Svensk Bokhandel handlar det om ett högt tvåsiffrigt tapp i procent för lyssningen på Bonniertitlar hos Storytel.

–Jag vill inte peka ut något annat enskilt förlag som vinnare på grund av avtalskonflikten, säger Jonas Tellander.

Men andra förlag får alltså Bonniers lyssningar?

–Så är det. Vi ser hur andra förlags böcker streamas mer nu. Det gäller också backlisten. Andra författare har helt enkelt blivit mer synliga för våra kunder.

Bonnierförlagen har i det gällande avtalet en mycket högre fast ersättning per lyssning än de andra förlagens revenue share. Därför har Storytel, enligt Jonas Tellanders egna svar i SvB:s stora intervju i september, valt att lägga Bonniers ersättning utanför den så kallade potten. Det är anledningen till att Storytels vinstmarginal ökar ju mer kunderna lyssnar på titlar som inte kommer från Bonnierförlagen.

Hur ser du på framtiden?

–Jag förstår att ni som branschtidning har fokus på konflikten och på avtalen just nu. Men jag måste ändå få säga att det händer spännande saker med folks beteenden och med teknikutvecklingen som kommer påverka lyssnandet i framtiden. 62 procent av de som har bluetooth-hörlurar ökar sin lyssning. De som har smarta högtalare och smarta klockor lyssnar också betydligt mer. Sådant kommer naturligtvis få mycket större betydelse för tillväxten än det här avtalsbråket, säger Jonas Tellander.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.