Tillbaka

Vill ha fasta priser på böcker

2009-11-23
av Lars Schmidt
Foto: Rosie Alm
Hallå där Mats Söderlund, Författarförbundets ordförande. De fasta bokpriserna i Sverige togs bort 1970 - nu vill du återinföra dem igen. Varför?

en prispress idag på böcker som är osund. Det tror jag att de flesta är överens om. Pressen på oss författare och översättare blir också hårdare som en naturlig följd av det.

Vilka skulle gynnas av fasta priser?

– Framför allt de mindre förlagen och bokhandlarna. En bok på Hedengrens i Stockholm eller någon annan bokhandel skulle kosta lika mycket som på Coop eller Adlibris. Det skulle komma hela det litterära systemet till godo.

Vilken typ av böcker skulle må bättre?

– Med fria priser finns knappast mellantitlarna, som säljer kanske 10 000 exemplar, kvar längre eftersom de blir så mycket dyrare att köpa än topplisteböckerna. Med fasta priser skulle de få en fastare plattform vilket vore bra för förlagen och bokhandeln och hela det litterära systemet.

I länder med fasta priser är oftast böckerna dyrare. Vad skulle det få för konsekvenser?

– Om man begränsar de fasta priserna till att gälla ett halvår eller ett år för en bok, så skulle inte floden av billiga pocketböcker och reaböcker försvinna.

Varför skulle särskilda regler gälla för böcker, när nästan alla andra varor har fria priser?

– Alla marknader behöver regleras utifrån sin särart. Böcker är inte en vara vars pris man kan pressa hur långt som helst. Litteraturen är en otroligt arbetsintensiv industri, jag hatar att använda det ordet, men så är det. Man måste få betalt för sitt arbete.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.