Tillbaka

Vill öka läsandet – startar ideell bokhandel

2022-05-16
av Karin Selåker Hangasmaa
Stationshuset i Laholm som snart inhyser en bokhandel.
Foto: Privat

Stationshuset i Laholm har länge stått tomt. Nu fyller Nils Danred det med böcker och samarbetar med föreningar, kommunen samt biblioteket och bokhandeln i Laholm.

Initiativtagaren Nils Danred vill inte kalla det bokhandel, utan använder hellre termen Bokshop. 

– Det är ju begagnade böcker vi kommer sälja.

Det var när Nils Danred och hustrun var på en vandringsresa i det skotska höglandet som inspirationen kom. 

– Vi skulle åka hem från en liten by som heter Pitlochry och på stationen hade ideella krafter startat en bokhandel som drevs av volontärer. Vi tittade runt och köpte några böcker var. Jag frågade damerna som drev den hur det fungerade och de sa att det gick utmärkt, men att det måste vara ideellt för att gå runt. 

Väl hemma kom Nils att tänka på stationshuset i Laholm som stått tomt i flera år. Han pratade med en vän som är engagerad i socialt arbete och välgörenhet. 

– Han sa att det kan fungera om kommunen låter oss låna lokalen utan hyra, vilket de gör första året. Så nu drar vi i gång! Det blir ett mellanting mellan välgörenhet och social verksamhet där människor kan arbetsträna. Verksamheten i stationshuset kommer att drivas som ett socialt ideellt företag inom Laholms arbetskooperativ, något som Hallandsposten skrivit om. 

Böckerna kommer från biblioteket i Laholm, den lokala bokhandeln och olika föreningar.

– I nuläget har vi omkring tusen böcker. Föreningarna får in många böcker som de har svårt att sälja. Det här blir också ett sätt för bokhandeln och biblioteket att inte behöva slänga böcker. 

Utöver böcker startas ett kafé i lokalen och intäkterna kommer gå till föreningslivet och välgörenhet. Nils Danred hoppas vara i gång med verksamheten i juni.

– Det vore roligt om de som reser till och från Laholm med tåg kan läsa i stället för att sitta med mobilen. Nu ska vi bara inreda lokalen och beställa in kaffemaskiner. Jag har rest mycket med tåg och det finns mängder av tomma stationshus i Sverige, jag hoppas att vi kan inspirera andra föreningar att göra samma sak för att öka läsandet.

LÄS OCKSÅ: Bokhandel i Visby till salu: ”Jag hoppas någon ska vilja ta över”

LÄS OCKSÅ: Optimism under årets Bokbranschdag

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.