Tillbaka

Vimmerby bokhandel läggs ned

2020-09-18
av Matilda Källén
Annicha Gustafsson och Tove Karlstedt har ägt och drivit Vimmerby bokhandel sedan 2009.
Annicha Gustafsson och Tove Karlstedt har ägt och drivit Vimmerby bokhandel sedan 2009.
Foto: Sara Mac Key

Vimmerby bokhandel har varit ute till försäljning sedan förra hösten, men eftersom man inte hittat en köpare avvecklas verksamheten i oktober. 

– Det är jättetråkigt att vi inte kunnat få butiken såld, men vi tog beslutet att sälja för ett år sedan och det har vi stått fast vid, så nu väljer vi att lägga ned, säger Annicha Gustafsson, som sedan 2009 ägt och drivit Vimmerby bokhandel tillsammans med Tove Karlstedt.

Annicha Gustafsson beskriver bokhandelsverksamheten – vilken redovisade en omsättning på 5,6 miljoner kronor vid senaste bokslutet – som ”fullt fungerande”. Trots det har man inte kunnat hitta en köpare.

– Vi har haft några som visat intresse, och bra samtal med spekulanter, men det har fallit på deras levnadssituation, säger hon.

Kan pandemin ha spelat in?

– Den har kanske funnits i bakhuvudet, men vi har fått uppfattningen att det framför allt handlat om andra parametrar.

Beslutet att sälja grundade sig i att både Annicha Gustafsson och Tove Karlstedt kände att det var ”dags för nya utmaningar”.

– Men det är förstås sorgligt att det nu inte kommer att finnas någon bokhandel i Vimmerby. Både för staden och för sommarturisterna. Astrid Lindgrens värld drar ju mellan 450 och 500 000 besökare varje säsong.

Nu har bokhandelns tre anställda sagts upp. Utförsäljningen inleds på måndag och butiken stänger i oktober. Vem eller vad som därefter tar över lokalen på torget är inte klart. 

– Vill du komma hit och driva bokhandel så tror jag att både fastighetsägaren och lokalbefolkningen blir jätteglada. Drömmen vore om någon kom och räddade det här nu, säger Annicha Gustafsson.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.