Tillbaka

Waterstones satsar på Europa

1997-08-08
av SvB
Waterstones har långt framskridna planer på en omfattande expansion i Europa.

Kedjan finns redan representerad i Bryssel, Amsterdam och Paris. Nu är det Berlin, München, Rom, Köpenhamn, Barcelona och Madrid som gäller. Den största satsningen, med ett antal storbokhandlar nästa år samt 50 mindre bokhandlar under de tre kommande åren, gäller dock Storbritannien.
   Till detta kommer flygplatsbokhandlar i Amsterdam, Frankfurt, Paris och London, samt ytterligare en investering på dess Internet-bokhandel. Kostnaden för hela kalaset antas ligga på 260-330 miljoner kronor.
    Oberoende bokhandlare tar emot beskedet om den nya konkurrensen med blandade känslor.
    - Jag tror verkligen på Charing Cross Road-principen, säger Stephen du Sautoy i Bury St Edmund.
    - Ju fler bokhandlar i ett område, desto mer folk kommer det och köper böcker. Vi vill att Bury St Edmund ska vara bokhandelshuvudstaden i Suffolk.
    Paret Buckley, innehavare av Yeovil-bokhandeln känner däremot misstro:
    - Waterstones agerande minskar allas marknadsandelar. Det finns inte rum för ännu en bokhandel i Yeovil.
    Waterstones Internet-bokhandel, som lanserades i september i fjol, skall öka antalet titlar från 60 000 till 1,5 miljoner under den kommande hösten.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.