LEDARE

Osäker framtid

Synen på branschens utveckling skiljer sig åt. SvB:s chefredaktör ser mörka moln torna upp sig framöver.

Publicerad Senast uppdaterad

De oberoende har återuppstått. Och tagit sig ett nytt namn. 12-13 förlag har börjat träffas för att gemensamt kunna diskutera hur man tar sig an svårigheter och tillsammans skapar nya möjligheter. Namnet på det nygamla initiativet är Förlagsnätverket. Gruppens främsta fråga är maktkoncentrationen i branschen. Lite förenklat kan man säga att Förlagsnätverket tillsammans vill utgöra en enad front mot Bonniers/Bookbeat och Storytel/Norstedts. Det vertikala ägandet har länge varit en brännande diskussionsfråga i branschen. Bonniers dominerande ställning har kritiserats sen kanske för alltid. De senaste åren har just frågan om Bonniers position försvunnit lite, för att diskussionen i stället handlat om exempelvis ersättningar från streamingtjänster och vilka förlags titlar som är synliga i dem. Vi har i det här numret intervjuat Förlagsnätverket, men även så klart Bonniers och Storytel. Mycket intressant läsning – som jag tror kommer att väcka mycket känslor.

Till det här numret lyfter vi också ett angränsande ämne och försöker reda ut varför kulturjournalister inte jublar åt att bokbranschen visar glädjesiffror. Jag har själv förvånats över hur branschen skildras på kultursidorna – nästan som att den är i kris. Samtidigt som vi ser att den haft rekordår. Kan det vara så att allt handlar om en elitistisk syn på ljudböckernas tillväxt? Läs hur bland annat GP:s kulturchef Björn Werner och Expressens kulturredaktör Victor Malm förklarar diskrepansen på sidan 12.

Och ja tiderna har, för många förlag, varit goda de senaste åren. Men det räcker med att läsa om Förlagsnätverket för att se att det så klart är mer komplext än så. En hel del har haft tuffa år – speciellt de som inte har litteratur som svänger i ljudbokstjänsterna.

Och även om jag jublar över att branschen rundade den magiska siffran fem miljarder i gemensam försäljning förra året, så ser 2022 och åren framåt mer osäkra ut. Det är oroliga tider, med krig i Europa. Det är pappersbrist globalt med höjda priser som följd. Det är elpriser som sticker i väg, köer till tryck då tryckerier lagt ner samtidigt som allt fler länder, som USA, undviker att trycka i Kina. Det är även problem med transporter. Det finns inte tillräckligt av dem. Inflationen stiger och marginalerna äts upp. Priset på böcker kommer att behöva höjas. Samtidigt kommer folk ha mindre pengar kvar i plånböckerna, då i princip allt annat också kommer kosta mer. Vi vet inte ännu hur stort hot detta är. Hur länge det håller i sig. Hur det kommer att drabba. Jag vill inte vara en olyckskorp, kanske blir det en kort period av kaos. Men det oroar mig.

Powered by Labrador CMS