Överlevnadskunskap

I juni ska bokbranschens gemensamma statistik vara igång – rattad av Bokrondellen som kliver rakt in i 2010-talet, efter att ha levt ett liv i skymundan. Frågan om statistiken har dryftats i många år. Jag träffade Jonathan Nowell på Nielsen Book­Scan på Futurebook i London och han gratulerade den svenska branschen – även om han naturligtvis hade hoppats att Nielsen skulle bli leverantör. Jag instämmer i Jonathan Nowells gratulationer. Rätt använd och med duktiga rapportörer kan statistiksatsningen förändra förutsättningarna radikalt för både förlag och bokhandel.

Publicerad

I juni ska bokbranschens gemensamma statistik vara igång – rattad av Bokrondellen som kliver rakt in i 2010-talet, efter att ha levt ett liv i skymundan.

Frågan om statistiken har dryftats i många år. Jag träffade Jonathan Nowell på Nielsen Book­Scan på Futurebook i London och han gratulerade den svenska branschen – även om han naturligtvis hade hoppats att Nielsen skulle bli leverantör.

Jag instämmer i Jonathan Nowells gratulationer. Rätt använd och med duktiga rapportörer kan statistiksatsningen förändra förutsättningarna radikalt för både förlag och bokhandel.

Tanken är att bokhandeln ska lämna siffror varje dag. Det sätter press på mindre (kanske även större) bokhandlare som inte alltid har så bra koll på sin försäljning. Men det gör också att förläggare varje dag kan gå in och se hur mycket en titel sålt, i vilka kanaler och i vilka län. Och bokhandlare kan gå in och jämföra sin egen försäljning med andras.

Det optimala hade naturligtvis varit att kunna gå in ännu djupare. Vilka är bästsäljare i grannkommunens butik? Kan jag lära något av det? Hur skiljer sig försäljningen av en viss titel hos olika butiker på Östermalm?

Initialt ska man arbeta med åtta genrer. Som nörd hade jag naturligtvis önskat ännu fler undergenrer. Var köps det mest erotisk science fiction?

Bortsett från att detaljerna ovan kan utvecklas, tycker jag att en gemensam statistik är välbehövligt – rent ut sagt nödvändigt för en hälsosam bransch.

I förra veckan presenterade Bonniers sin sparplan. Bonnierförlagen brukar vara först och mycket riktigt kom snart ytterligare sparpaket från både Norstedts och Natur & Kultur.

Under det kommande året kommer vi med största sannolikhet att se fler som tvingas banta, och även nedläggningar kommer förekomma, är jag rädd. Bokmarknaden backar, Europa går igenom sin värsta kris på många år och branschen står inför ofattbara utmaningar inom den närmaste framtiden.

Som Simon Johnson från Harper Collins sa, i den avslutande paneldebatten på Futurebook i London:

– Vi har inte ens börjat förstå vad digitaliseringen verkligen kommer att betyda för förlagsbranschen.

Det är en oroande tanke – men också spännande.

Powered by Labrador CMS