Pirat-skatt i förskolan

Svensk Bokhandels publisher PeKå Englund om Lilla Piratförlagets framgångsstim.

Publicerad

I december ska den finnas på plats – webbportalen där Sveriges förskolor kan beställa hem sina egna små bibliotek till barnen under 2019. Upphandlingen för att bli det företag som kommer att sköta försäljning och distribution går ut vid midnatt fredagen den 9 november.

   Redan nu finns det emellertid flera vinnare bland barnboksförlagen. Den största är Lilla Piratförlaget.

   Men låt oss ta det från början.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke och utbildningsminister Gustav Fridolin har varit pådrivande i beslutet. Och med tanke på att regeringssituationen (åtminstone vid detta nummers pressläggning) varit oklar, så har upphandlingen skyndats på.

10 000 förskolor ska kunna beställa upp till en halv miljon böcker på nätet och få dem distribuerade. I pengar handlar det om 50 miljoner kronor extra som pumpas in i bokbranschen.

   Det betyder att varje förskola får 5 000 kronor att beställa böcker för. Räknar vi på ett snittpris på 100 kronor, så blir det 50 böcker per förskola.

   Kulturrådet har valt ut 86 titlar – utgivna på 28 förlag – som förskolorna kan välja bland när de ska beställa på webben. Det förlag som har flest titlar på listan är Lilla Piratförlaget med tio stycken. Eller 11,5 procent av alla böcker.

   Det är en anmärkningsvärd siffra. I Svenska barnboksinstitutets Bokprovning kom Lilla Piratförlaget först på 20:e plats med 30 utgivna böcker under 2017. (Att jämföra med ettan Bonnier Carlsens 279 titlar och tvåan Rabén & Sjögrens 172.)

Lilla Piratförlaget har också två Augustprisnomineringar i år. (Rymlingarna av Ulf Stark och Kitty Crowther samt Hemma hos Harald Henriksson av Uje Brandelius och Clara Dackenberg. Den senare finns också med på listan över böcker som förskolorna kan beställa.)

Förlagschefen Erik Titusson och hans fyra medarbetare är inne i ett stim just nu. På mässan i Frankfurt räckte Titusson över visitkort till kinesiska förläggare och berättade att han skulle resa till barnboksmässan i Shanghai. Han sa det mest för att vara social och ha någon att prata med i Kina. Dagen därpå kom flera av förläggarna till Titussons stora förvåning tillbaka och köpte de kinesiska rättigheterna till fem av Lilla Piratförlagets böcker …

   Lilla Piratförlaget grundades 2012 och har gått med vinst fyra år i rad. Det blev rekordsiffror 2017 med 17,5 miljoner i omsättning och 2,6 miljoner i vinst.

   Förskoleupphandlingen kommer att bättra på de siffrorna ytterligare.

Rent statistiskt – om förskolorna beställer lika mycket av varje bok på Kulturrådets lista – kommer Lilla Piratförlaget att sälja 57 000 böcker extra, få särintäkter på 3,7 miljoner (förutsatt att 35 procent går till näthandlaren och 65 procent till förlaget) och göra en extra vinst på 1,15 miljoner (om vi räknar med en schablonvinst på 20 kronor per bok).

Powered by Labrador CMS