Tillbaka
2023-02-23

Erik Osvalds vill rita om kartan

INTERVJUN: Många som fyller 67 går i pension och drömmer om att resa mer. Erik Osvalds har fyllt 67 men vill inte pensioneras. Han vill satsa på ett reseguide-förlag.

– Jag vill se om det går att genomföra.

"Att man i stället närmar sig konsumentens behov av information. Jag vill undersöka hur produktion av reseguider kan se ut i framtiden och hur det kan organiseras på ett effektivt sätt. "
2023-02-23

Här bygger de framtidens artificiella röster

FOKUS: Chat GPT fick en hel värld att prata om AI. För Jens Edlund, forskare på talsynteser på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, är området inget nytt. Själv tror han att artificiella röster inom tio år kan ersätta mänskliga ljudboksinläsare. Om branschen vill alltså.

Av: Kalle Laxgård
"Förr eller senare kommer den att fucka upp lite grann, så man hör att det är en syntes. Och det brukar ofta inte ta så lång tid, kanske inte mer än ett par meningar. Dagens neurala röster är helt enkelt inte tillräckligt robusta för kommersiell användning."
2023-02-23

Så jobbar förlagen med AI i dag

FOKUS: Redan i dag är svenska förlag i gång och testar både översättning och inläsning med hjälp av AI-teknik. Och vissa menar att på sikt kan AI förändra branschen i grunden.

– Det är både lustfyllt och skrämmande, säger Lasse Brahme, vd på Bokfabriken.

Av Kristian Lönner och Kalle Laxgård

Av: Kristian Lönner
"Det finns två incitament. Det ena är det ekonomiska, att det blir billigare. Det andra handlar om tillgång på översättare. Ibland när man vill få något översatt snabbt finns inga duktiga översättare tillgängliga i dag."
2023-02-23

”Jag har mycket bättre idéer än Chat GPT”

FOKUS: Att skriva tillsammans med en AI var ”delvis ett helvete”. Trots det är författaren Richard Beer säker på att det kommer bli standard för både förlag och författare.

Av: Kalle Laxgård
"Problematiken med den tomma sidan. När man skriver ett längre manus fastnar man ibland och de låsningarna tror jag blir mycket mindre med AI. För författare kommer de här verktygen användas mycket mer, och inte bara i protoprojekt som mitt."
2023-02-23

Oenighet om AI-rösternas framtid

FOKUS: När kan en robot läsa in en bok lika bra som en människa? Vissa hävdar att vi i praktiken redan är där – andra att det ligger långt, långt fram i tiden. 

Av Kristian Lönner och Kalle Laxgård

Av: Kalle Laxgård
"Bokbranschen är väldigt stor och lovande men i och med att den har en trögrörlighet i sig är det andra branscher som rör sig mycket snabbare."
2023-02-23

Storytel om svensk talsyntes: ”Inte alltför långt bort”

FOKUS: Kompetens inom AI kommer att bli en viktig konkurrensfördel för strömningstjänsterna kommande år. Både för att förbättra användarvänlighet och artificiella röster.

Av: Kalle Laxgård
"Det kommer att bli viktigt, bland annat för att bygga katalog på ett kostnadseffektivt sätt, men också för att erbjuda unika upplevelser."
2023-02-23

”Vissa typer av böcker gör vi inte ens”

FOKUS: Senaste åren har Myndigheten för tillgängliga medier producerat över tusen böcker per år med talsyntes. Nu förbereder myndigheten inköp av nya och bättre röster.

Av: Kalle Laxgård
"Det går mycket fortare, och för våra studenter är tiden väldigt viktig."
2022-11-29

Utsläppen kan minska 70-90 procent

Bokbranschens klimatinitiativ visade gemensamma utsläpp på knappt 40 000 ton koldioxidekvivalenter under 2021. Målet är klimatneutralitet till 2045. Klimatexperten Johan Eliasson, rådgivare i projektet, är hoppfull.

Av: Kalle Laxgård
"Det är väl som klyschan säger: What gets measured gets done. Det blir lättare att sätta ambitiösa mål, göra en plan, hitta lågt hängande frukter. Det här är som att ge företag en checklista."
2022-11-17

Ett år för historieböckerna

FOKUS: Försäljningen ökade, vinsten växte, det såldes fler böcker än tidigare och lyssnarna blev fler. Det har sagts förut – men 2021 var ett rekordår för bokbranschen. Kommer det att kunna upprepas? 

Av Kalle Laxgård 
Research Mats Ahlström

Av: Kalle Laxgård
"Nu har jag inte varit med så länge, men de på förlaget som varit det säger att ”det där var ett år för historieböckerna"."
2022-11-17

Guldregn över Bokfabriken

FOKUS: Pengarna forsar in i Bokfabriken. Med ett resultat på 35 procent var förlaget ett av de allra lönsammaste i landet 2021. Men vägen till storvinsten påbörjades tidigt.

Av: Kalle Laxgård
"Vi vill också bli ett bredare förlag och jobba mer med romaner. Vi har ökat vår utgivning av fackböcker och vill hitta in i nya delar av bokbranschen."
2022-11-17

"Barnboksförlag mer utsatta"

FOKUS: Också bland barnboksförlagen hade många svarta siffror i fjol. Men pandemin och inflationen sätter press.

Av: Kalle Laxgård
"Tanken där är att vi ska bli ännu bättre på att sälja. Vi jobbar väldigt mycket med sälj helt enkelt."
2022-11-17

Tar boken hela vägen – från idé till läsare

PÅ PLATS: I våras öppnade Verbal förlag Hornstulls bokhandel. Och grundaren Kristian Borg ser redan synergieffekter.

– Det har bara varit positivt, både för mig och förlaget.

Av: Kristian Lönner
"Det är lite av ett lokalt kulturcenter. Och det verkar betyda mycket för Hornstullsborna och en större krets av kultur- och litteraturintresserade."
2022-11-17

”En stolthet kring vad vi håller på med”

PÅ PLATS: Verbals satsning är inte unik. Fler förlag har satsat på både bokhandel och evenemang.

Av: Kristian Lönner
"Jag vill verkligen uppmuntra till det. Grundrådet är egentligen att ha många och bra evenemang och se till att besökarna trivs på platsen och vill komma tillbaka."
2022-10-20

Poet i sin egen hemstad

PÅ DJUPET: Tranemos första kommunpoet har skrivit sin sista dikt. På ett år har Jimmy Alm gått från att vara en av landets mest ifrågasatta svenskar till att omfamnas av en hel bygd.

Av: Kalle Laxgård
"Faktum är att inte ens under stormen, när många i Tranemo var upprörda för att de trodde att kommunen betalade mig, mötte jag någon som var kritisk. Kritiken fanns bara i sociala medier."
2022-10-20

Mot en mogen marknad

FOKUS: Ljudboksmarknaden växer inte längre i samma takt som tidigare. Vad händer då med konkurrensen mellan tjänsterna och hur påverkas förlagen?

Av: Kristian Lönner
"Vi tror på en jättelåg tröskel för att komma in i tjänsten, för efter en provperiod är det mer än hälften som hoppar på ett abonnemang."
2022-10-20

Diplomaterna som blev bokhandlare

PÅ PLATS: Uppmärksamheten blev stor när en trio diplomater tog över bokhandeln i sommaridyllen Trosa. Men kanske är skillnaden mellan att mäkla fred och sälja böcker mindre än man först kan tro?

Av: Kalle Laxgård
"Jag har nog känt att jag skulle kunna göra det här på heltid. Men vi kände också att vi ville testa först, innan vi slutar våra jobb. Jag tror också att vi kände att vi skulle kunna göra både och. För det finns ju fantastisk personal här som sköter det dagliga."