Tillbaka
2022-09-21

Här är Ingemars nya scen

PÅ PLATS: Under 24 år bjöd Ingemar Fasth in de stora författarna till Stockholm och Internationell författarscen. Nu tar han dem till ett litet småländskt industrisamhälle – som just lärt sig att tro på framtiden.

Av: Kristian Lönner
"Alla sa att det var en fin idé vi hade att starta en stiftelse men att vi absolut inte skulle göra det i Bodafors. Det var så totalt kört i botten."
2022-09-21

Därför är den framgångsrika förläggaren så bortglömd

INTERVJUN: Erik Åkerlund drev Sveriges näst största förlag, var kompanjon med Kreuger och Rausing och blev en av landets mest förmögna män. Ändå är han i dag helt bortglömd. Det är något sonsonen Kjell Åkerlund vill ändra på.

Av: Kalle Laxgård
"Bonniers är förmodligen helt övertygade om att det var de som uppfann veckotidningen i Sverige – men de hade ju ingen chans mot honom."
2022-09-21

Doldisarna som gör avtryck

FOKUS: En startade eget för att fånga upp svenska böcker som kan bli film. En annan tog initiativ till en gemensam satsning med Tiktok för att ge tusentals unga nya boktips. En tredje ansvarar för en av Adlibris mest centrala framtidsstrategier.

På kommande sidor lyfter vi fram tio talanger på väg uppåt i karriären. De jobbar på förlag, i bokhandel, på agentur eller med strömningstjänster. Några har sitt första jobb i branschen, andra har samlat erfarenhet under längre tid.

Gemensamt för dem alla är att de ännu inte nått de högsta positionerna, sällan syns i media

Av: Kristian Lönner
" En av personerna bakom framgången var en nybakad redaktör med utskrifter över hela golvet och »CSI-lappar« på väggarna i jakten på att renodla berättelsen."
2022-07-27

Varför har förlagen pippi på fågelnamn?

FENOMENET. Penguin, Tranan, Korpen, Pelikanen, Albatross, Vaktel, Tukan och så vidare. Varför döper så många sitt förlag efter en fågel egentligen?

Av: Kalle Laxgård
"Tranor flyger med rak hals, men på loggan ser den ju ut som ett S. Noll ornitologisk trovärdighet."
2022-05-30

De små boklådornas år

BOKHANDELSSPECIAL. Ökad omsättning och högre vinst – totalt sett gynnades bokhandeln i Sverige av pandemin visar årets Bokhandelsspecial. De riktigt stora vinnarna är de mindre boklådorna, ofta på små orter eller i stadsdelar utanför Stockholms innerstad.

 

Av: Research Mats Ahlström
"Det var en sådan efterfrågan att vi fick beställa hem större volymer av det mesta och göra det på en gång."
2022-05-19

"Det ska vara för och av studenter”

BOKHANDELSSPECIAL. Tillväxten fortsatte vara hög, 28 procent, för Campusbokhandeln 2021. Att utnyttja fördelarna med att ingå i Adlibrisgruppen samtidigt som man bevarar den entreprenöriella identiteten är den stora utmaningen framåt.

Av: Kristian Lönner
"Det ska absolut inte vara så att om någon kommer med en idé här på Sveavägen så kör vi på det, utan vi ska lyssna på våra anställda. Det är ju främst studenter som jobbar hos oss på deltid och det gör att vår personal känner våra kunder och vet vad de vill ha. Det ska vara för och av studenter."
2022-05-19

”Att vara hands on är drömmen”

PÅ PLATS: De är båda veteraner i branschen. Men att ha sitt eget namn på böckerna är en helt ny upplevelse. 

Av: Kalle Laxgård
"En anledning till att vi gör det här är för att komma närmare förläggeriet. Vi kan snabbt bestämma om vi ska göra en bok eller inte, och har också närheten till återförsäljare och kan själva ta kontakter med media. Att vara hands on är drömmen."
2022-04-17

Stockholms boklådor mellan två pärmar

PÅ DJUPET: Leif Olssons urval är enkelt – han har tagit med precis allt. Bokhandelns historia i Stockholm är ett blivande standardverk för den som vill veta exakt när, var och hur olika boklådor i huvudstaden kommit till.

Av: Kristian Lönner
"Problemet som behövde lösas var att återförsäljarna inte hade några stålar och därför svårt att köpa in böcker. Då började man med kommission som innebar att förlagen lämnade böcker till bokhandeln som betalade först när man sålt böckerna."
2022-04-07

Återkomsten

FOKUS: De startade av missnöje mot hur stora aktörer dikterade villkoren. Efter flera år i träda gör De oberoende nu comeback under nytt namn. Siktet är satt på samma sak som förra gången: Maktkoncentrationen i branschen. 

Av: Kalle Laxgård
"Bonniers och Norstedts klarar sig alltid. Men vi små och medelstora förlag skulle ju verkligen ha kunnat hamna i skiten om försäljningen gick åt helvete."
2022-04-07

Med nytt fokus på boken

PÅ PLATS: Ett år har gått sedan Albatros Agency tog steget in i bokbranschen. I dag arbetar de med 35 författare, vissa namn är hemliga – och fler lär ansluta under året, hintar litterära agenten Erik Larsson.

Av: Karin Selåker Hangasmaa
"Att vara författare är på många sätt en utsatt position och där utgör agenturen en social, kreativ och professionell trygghet, därför kräver det här jobbet en väldigt stor tillgänglighet i alla avseenden."
2022-03-03

"Göteborg är samarbete"

PÅ PLATS: I hundra år har det varit en länk mellan Göteborg och världen – Lagerhuset som byggdes för oceanfartygens importerade varor men som i dag är en byggsten i den litterära staden Göteborg som Unesco placerat på sin världskarta. 

Av: Kristian Lönner
"Pandemin gjorde att vi fick tid att ha många möten där vi pratat om vad vi vill med litteraturstaden. Det handlar inte om att göra massa nytt utan mer om att lyfta allt det som redan finns."
2022-03-03

Nollvisionen

FOKUS: Inget nettoutsläpp av växthusgaser år 2045 – det är Sveriges fastslagna målsättning. Nu följer bokbranschen efter. Men hur ska det gå till?

Av Kristian Lönner & Kalle Laxgård

Av: Kristian Lönner, Kalle Laxgård
"Alla tryckerier vi jobbar med får svara på ungefär hundra frågor som berör de här tre delarna. De får sedan poäng och tryckerierna måste nå upp till en viss miniminivå inom alla tre områden för att vi ska kunna jobba med dem."
2022-03-03

”Branschen har lutat sig tillbaka”

FOKUS: Lars Schmidt har genom sitt företag Do right undersökt klimatavtrycket för Lind & Co, Ordfront och Publit. Bokbranschen har han tidigare följt på nära håll som journalist och han är glad över att det nu finns en vilja att minska utsläppen – för historiskt har branschen inte imponerat, menar han.

Av: Kristian Lönner
"De flesta som jag har jobbat med tycker det är självklart att klimatkompensera men de tycker inte det är själva grejen."
2022-03-03

Pappersbrist riskerar öka utsläppen

FOKUS: Sedan i somras råder pappersbrist i Europa – och när förlagen har färre papper att välja på riskerar utsläppen att öka.

Av: Kristian Lönner
"När vi nu ser en ökad efterfrågan på bokpapper globalt sett blir det ett annat tryck på branschen och vi ser en annan utvecklingstakt."
2022-03-03

Det digitala avtrycket

FOKUS: Klimatavtrycket är klart lägre för digitala böcker än för tryckta. Men analyserna är komplexa och flera pekar på bristande transparens.

Av: Kristian Lönner
"Svårigheterna med att räkna på klimatavtrycket är att det behövs väldigt mycket data. Det gäller både för om du vill räkna på digitala eller fysiska böcker. Du behöver underlag för hela livscykelkalkylen."
2022-02-14

Weyler utan Weyler

PÅ PLATS: Att axla ansvaret för ett hyllat förlag är knappast okomplicerat. Det är en möjlighet till förnyelse – men också en risk att rasera ett arv. 

Av: Kalle Laxgård
"Svante har aldrig lagt sig i eller sagt att ”de här böckerna borde ni göra”, trots att hans namn står på allt vi ger ut. Det är jag otroligt tacksam för."