Se framåt!

»Ekonomiskt var det inte mycket som var glatt«, säger Bonniers förlagsdirektör Håkan Rudels i årets förlagsspecial – den sammanfattning av förlagens ekonomi som SvB gör varje höst. Orden är dystra. Och även om Håkan Rudels pratar för Bonniers räkning kunde hans uttalande egentligen ha handlat om hela Förlagssverige.

Publicerad

»Ekonomiskt var det inte mycket som var glatt«, säger Bonniers förlagsdirektör Håkan Rudels i årets förlagsspecial – den sammanfattning av förlagens ekonomi som SvB gör varje höst.

Orden är dystra.

Och även om Håkan Rudels pratar för Bonniers räkning kunde hans uttalande egentligen ha handlat om hela Förlagssverige.

För trots att de stora allmänförlagen stod för en betydande del av fjolårets förlust var 2012 ett mörkt kapitel för de allra flesta. På det stora hela det tuffaste året på väldigt länge.

I en intervju med Svensk Bokhandel i januari i år konstaterade Förläggareföreningens vd Kristina Ahlinder att försäljningsminskningen 2012 »kan ha varit den största sedan krisåren på 1970-talet«. Detta sedan föreningens snabb­statistik visat att medlemsförlagens försäljning till återförsäljare minskat med 13 procent under året.

Men trots att det samlade bokslutet för förlagen 2012 är trist läsning upplever jag att det finns en mer positiv känsla där ute i dag.

Någonting håller på att hända. Det pratas kanske inte om någon avgörande vändning 2013, men förlagens försäljning håller på att stabiliseras.

Det bekräftade även Förläggare­föreningens snabbstatistik över årets första åtta månader, där försäljningssiffrorna från förlag till återförsäljare är nästan exakt desamma som under samma period förra året.

En mycket glädjande uppbromsning av något som kändes ganska skräck­injagande.

Något som ökar förväntningarna inför en höst med många förmodade storsäljare.

Det kommer även positiva besked för 2013 från bokhandelshåll. På våra nyhetssidor i det här numret kan vi berätta att hösten varit stark för den fysiska bokhandeln.

Det vittnar såväl de stora kedjorna som mindre, fristående bokhandlar om. Bok­handlarna själva kan inte riktigt sätta fingret på vad uppsvinget beror på, men de flesta är överens om att den starka utgivningen ger tydliga effekter. Bland titlarna som nämns finns givetvis Jonas Jonassons Analfabeten som kunde räkna, Fredrik Backmans Min mormor hälsar och säger förlåt och Martin Schibbyes och Johan Perssons 438 dagar. De flesta hoppas och tror även att den fina hösten ska leda till att människor vill öppna plånboken för att handla böcker som julklappar till sina nära och kära.

Det ger hopp om framtiden.

Powered by Labrador CMS