Spänningen är olidlig

För ett år sedan skrev jag min första ledare i Svensk Bokhandel. Det har varit ett händelserikt år, både på SvB:s redaktion och i bokbranschen.

Publicerad

För ett år sedan skrev jag min första ledare i Svensk Bokhandel. Det har varit ett händelserikt år, både på SvB:s redaktion och i bokbranschen.

Bokias och Akademibokhandelns sammanslagning blev klar, Dito förlorade sin affärsområdeschef, flera högt uppsatta personer i branschen lämnade mer eller mindre frivilligt och vissa dök upp på nya ställen. Vi har sett flera nya agenturer startas och ett av de sämsta bokåren avlösas av ett som verkar bli ett riktigt bra sådant.

Vi har också en spännande höst framför oss. Precis före sommaren gick KF-ordföranden Anders Sundström ut och meddelade att Norstedts, Bokus och KF:s del av Akademibokhandeln är till salu. Det har de varit länge, kan man hävda och hävdar en del i branschen. Att en ordförande i KF så öppet går ut och söker köpare till dessa bolag har dock inte skett tidigare. Vad kommer att ske under hösten? Att någon skulle vilja köpa Akademibokhandeln under nuvarande omständigheter är högst otroligt, men om Maria Hamre­fors och company lyckas klä bruden och får svarta siffror 2014 – vilket hon lovat – kanske någon vågar gå in? Bokus kanske säljs till Cdon, och vad händer med Norstedts? Man får inte de kanske 500 miljoner man kunde ha fått för några år sedan, men förlaget har fortfarande ett starkt varumärke och en bitvis stark utgivning, trots en del tunga avhopp. Det har ryktats en del om att Natur & Kultur skulle vara en möjlig köpare. Jag har hört motsatsen från initierade källor, som det brukar heta. De utländska storförlagen är måttligt intresserade men möjligtvis skulle något av våra nordiska grannförlag kunna vara en tänkbar spekulant.

Allt fler surrar också om att 2013 blir hösten när Amazon tar det slutgiltiga steget in i Sverige. Vi har tidigare skrivit om att företaget för diskussioner med både Bokrondellen, Förlagssystem och flera förlag. I det här numret skriver vi också om hur e-boken vunnit mark under sommaren 2013. 

Elib visar på rekordsiffror och DN:s satsning att ge bort sju e-böcker till sina prenumeranter visade sig bli en jättesuccé.

Även Ditos samarbete med Loka ska ha varit mycket framgångsrikt. Med en spirande e-boksmarknad, men ännu ingen återförsäljare som lyckats riktigt, ökar incitamenten för Amazon att ta sig in i Sverige.

Efter ett försäljningsmässigt dystert 2012 pekar trenden nu åt ett helt annat håll. Det har varit roligt att ringa runt till Sveriges bokhandlare efter sommaren och höra att i princip alla har sålt mer eller mycket mer än förra året. Det ihop med den starka utgivning vi ser framför oss borgar för en spännande höst. Sällan har det känts så inspirerande att bevaka Sveriges roligaste bransch.

 

Powered by Labrador CMS