Tillbaka

Stora utmaningar under 2008

2007-12-21
av SvB
Ett år läggs till handlingarna. Vad hände egentligen? I SvB nummer 2 förutspådde jag att tre frågor skulle dominera agendan: diskussionerna om ett nytt större distributionsföretag skulle förber...
Ett år läggs till handlingarna. Vad hände egentligen? I SvB nummer 2 förutspådde jag att tre frågor skulle dominera agendan: diskussionerna om ett nytt större distributionsföretag skulle förbereda marken för en superdistributör, rabattsystemen skulle komma att ses över och bokhandelns överlevnad skulle bli en viktig fråga.

Tja, det sprakade inte om det men det var de tunga frågorna och är det tyvärr fortfarande.
Liber distribution är till salu och det kommer att påskynda utvecklingen mot en eller två distributörer i Sverige.

Ägarfrågorna löses under 2008 men den praktiska effekten tar ytterligare ett par år.

Rabattsystemen och returhanteringen kommer att fortsätta diskuteras. Bonnierförlagen är klara med sina förhandlingar med bokhandelskedjorna. Det kommer troligen att bli en del turbulens på marknaden när effekten blir tydlig. Norstedts har fortfarande inte förhandlat färdigt och övriga har inte ens börjat fundera eller får traska patrull.

Problemet är att bokhandelskedjorna står inför stora förändringar just nu. I synnerhet den ledande aktören Akademibokhandeln. Det nya datasystemet ser inte ut att kunna lanseras inom utlovad tid, personmotsättningar i toppen av organisationen och kraven från ägarna är pressande för den nuvarande ledningen.
Samtidigt arbetar Bokia hårt på att konsolidera sig och förflytta makt till sin centrala organisation.
Allt det där ska vi spegla i spalterna de närmaste månaderna.

Det kommande året blir intressant även ur andra perspektiv. Rean i februari blir viktig för dess vara eller icke-vara på lite längre sikt. Det finns heller inga givna toppsäljare som står i vägen för nya författare 2008. Stieg Larsson fortsätter att sälja, inte minst i pocket. Men Harry Potter- och Stieg Larsson-effekten klingar av. Det blir intressant att se vilket förlag som får kommande storsäljare.

Och vad ska hända på Natur&Kultur? Kommer förlaget att satsa på skönlitterär utgivning eller ej?
Sedan finns ju den underliggande frågan, den som driver alla viktiga beslut: fortsätter marknaden att växa? Fortsätter lönsamheten att minska?

Hur svaret än blir på alla dessa och andra frågor av betydelse så vet jag en sak – vi kommer att vara där och rapportera.

Men till dess, God jul och Gott nytt år från oss på redaktionen. Vi hörs igen i början på det nya året.