Tillbaka
2009-12-11

Systemet som ingen vill ha

Skivor, tidningar, film – och böcker. Det är de enda varor som säljs med returrätt. Men ingenstans är systemet så utbrett som i bokbranschen.

Lars Schmidt

>– Branschen är helt oförmögen att ta tag i returfrågan, säger Dag Klackenberg, ordförande Bokhandlareföreningen.

I andra branscher köper man i fast räkning med viss rabatt. Blir det varor över köper man dem till ett ännu lägre pris; den mellanskillnad man redan betalat får man alltså tillbaka. Sedan reas varorna ut. Huvudsaken – och en miljö- och arbetsvinst – är att varorna inte skickas fram och tillbaka.

I bokbranschen är det ännu ovanligt med fast räkning. Boklådor som Bokskotten och Bok & Bild använder det framgångsrikt. KF vill öka andelen, liksom de flesta andra. Men förlagen och bokhandeln står långt ifrån varandra när det gäller att värdera en slopad returrätt i pengar.

Förlagen tycker omkring tio procent, bokhandeln tycker det två- eller tredubbla. Men få har räknat på vad det kostar att hantera böcker.

Förlagen har själva varit med och bäddat för returerna genom rabattskalor som premie­rat stora initialordrar. Det håller man på att lämna nu.

Slopad returrätt skulle få konsekvenser för lagerhållningen. För att få plats med nyheter skulle bokhandeln tvingas till ständiga reor. Först då skulle returrätten kunna försvinna, något som bland andra Natur & Kulturs marknadschef Göran Hedrén skulle applådera:

– Ingen vill ha den, alla har den och alla säger: den går inte att ta bort. Men det är klart att det går.

2020-07-31

Varför har förlagen pippi på fågelnamn?

FENOMENET. Penguin, Tranan, Korpen, Pelikanen, Albatross, Vaktel, Tukan och så vidare. Varför döper så många sitt förlag efter en fågel egentligen?

Kalle Laxgård

Inloggning krävs för att visa resten av innehållet.

eller Prenumerera