Trött på floskler

Nästan tio månader har jag varit borta från min post som chefredaktör för Svensk Bokhandel. När jag klev in på kontoret igen 1 september kändes det som tusen år sedan jag var här, men samtidigt som i går. Mycket har hänt i branschen under den tid jag har varit borta. Folk har lämnat, företag har gått i konkurs, blivit uppköpta och lagts ner. Men mycket är sig också likt.

Publicerad

Nästan tio månader har jag varit borta från min post som chefredaktör för Svensk Bokhandel. När jag klev in på kontoret igen 1 september kändes det som tusen år sedan jag var här, men samtidigt som i går.

Mycket har hänt i branschen under den tid jag har varit borta. Folk har lämnat, företag har gått i konkurs, blivit uppköpta och lagts ner.

Men mycket är sig också likt.

Det är bokmässa i Göteborg i år igen, det är mässa i Frankfurt, det går knackigt för den fysiska bokhandeln och för bokklubbarna. Och Bonniers lägger allt fler företag under sig.

Den 14 september är det val igen och även vad gäller svenska politikers inställning till och engagemang för litteraturen är mycket sig likt. Precis som inför förra valet har vi gjort en enkät bland riksdagspartiernas kulturpolitiskt ansvariga och ställt frågor som rör vår bransch.

Ojojoj, vilka floskler det mestadels är. »Fysiska bokhandeln fyller en viktig funktion«, »det är viktigt att främja kvalitet«, »upphovsrätten måste värnas«. De enda som sticker ut ordentligt är Sverige­demokraterna som på fyra av nio frågor svarar att de på något sätt måste återkomma. Alltså: de har ingen koll på frågan.

Men även om det är mycket självklarheter i svaren och få konkreta förslag så finns det en fråga som är extra tydlig. De senaste årens larmrapporter om läsningens allt svagare ställning har fått de flesta politiker att inse att här behövs det göras saker – även på en statlig nivå. Båda blocken vill satsa på läsfrämjande insatser på olika sätt.

Något som vi under det senaste året även har sett allt fler förlag göra.

Det är en självklarhet att vi utan läsare inte har mycket litteratur kvar.

Hoppas nu bara att dessa löften faktiskt blir verklighet, antingen vi får en ny regering eller den nuvarande sitter kvar. 

En annan sak som är sig tämligen lik är bristen på kvinnor i bolagsstyrelser. I det här numret presenterar vi en undersökning som visar att det är 40 procent kvinnor i våra boklådors styrelser. Tittar man på de stora är siffran dock mycket lägre. I Akademibokhandeln är det 29 procent,

i Pocketshop är det noll procent och i Adlibris

17 procent.

Mycket är sig likt, men det betyder också att mycket kan hända.

Även SvB är sig tämligen lik, men det ska det bli ändring på. Vi har mycket spännande saker på gång, så håll utkik!

Powered by Labrador CMS