Emma Hambergs roman blir teater

Emma Hambergs succéroman "Je m’appelle Agneta" blir teaterpjäs. Premiären sker på Rival i Stockholm i september. Därefter spelas den på fler orter under hösten. Arkivbild.

Emma Hambergs älskade romanfigur Agneta tar klivet upp på både filmduken och teaterscenen.

Publicerad Senast uppdaterad
Berättelserna om den uttråkade och understimulerade Agneta, som 49 år gammal bryter upp från sitt trista äktenskap för att bejaka livet i franska Provence, blev en braksuccé för författaren Emma Hamberg. Men efter två böcker sade hon "på återseende" till sina romaners huvudperson.

– Vi var klara med varandra. Agneta och jag hade två härliga äventyr tillsammans, men nu måste vi, var och en för sig, leka vidare på egen hand, säger Emma Hamberg.

Den egna leken för Agneta innefattar en film som ska börja spelas in i augusti, i en samproduktion mellan Netflix och SF Studios.

– Castingen pågår för fullt. Just nu finkammas hela Skådespelarsverige efter en Agneta och en Einar.

En tredimensionell Agneta

Men det är mer som väntar Agneta. Snart kliver hon upp på teaterscenen, där hon gestaltas av skådespelaren Anna Blomberg, känd bland annat från SVT:s "Kvarteret Skatan".

– Det ska bli underbart att se Agneta tredimensionell och verklig.

När Emma Hamberg första gången såg Anna Blomberg i smink och kostym för rollen blev hon tårögd.

– Anna är så ofattbart rolig, men har samtidigt något vemodigt över sig, vilket är helt perfekt.

Anna Blomberg spelar inte bara huvudrollen i scenföreställningen "Je m’appelle Agneta", utan alla roller förutom böckernas Einar, som görs av Dag Malmberg. Att det blev så berodde på att regissören Anna Granath ville understryka Agnetas ensamhet.

– Det är först när Agneta möter Einar som hon hittar sina färger och vågar flyga. Han är hennes första riktiga vän. Innan det handlar det mest om röster inuti henne.

Läsarna känner igen sig

Att böckerna om Agneta blivit en sådan stor succé tror Emma Hamberg beror på att många kvinnor i 50-årsåldern känner igen sig. Faktum är att hon delvis skapat Agneta utifrån sina läsare.

– Hon bygger på min version av SIFO-undersökningar, säger Emma Hamberg och skrattar.

– Många läsare har skrivit till mig på Instagram och biktat sig. Det finns många kvinnor i femtioårsåldern som bär på känslan av att de är så mycket intressantare, roligare och större inombords.

Hon tror att framgångarna för böckerna beror på ett uppdämt behov av att vilja bryta upp och följa sitt hjärta.

– Under alla vardagliga skavanker och brister finns det så mycket guldglitter.

Mats Almegård/TT

FAKTA - Emma Hambergs Agneta

(TT)

Författaren och illustratören Emma Hambergs feelgoodromaner "Je m’appelle Agneta" (2021) och "Au revoir Agneta" (2023) har blivit stora succéer.

SF Studios har köpt filmrättigheterna till den första romanen och nu blir den också teater, i regi av Anna Granath. Agneta och andra roller spelas av Anna Blomberg, medan Dag Malmberg spelar rollfiguren Einar.

Pjäsen "Je m’appelle Agneta" har premiär på Rival i Stockholm 26 september 2024 och spelas därefter i Göteborg och Malmö under hösten 2024.

Emma Hamberg har också givit ut kokboken "Au pif!: franska recept och små berättelser" som är löst kopplad till romanerna om Agneta.
Powered by Labrador CMS