NYHETER

Grönt ljus för svensk sexbok i Sydkorea

Nu är det fritt fram för sydkoreaner att lära sig om sex av den svenska författaren Inti Chavez Perez. Pressbild.

I över en månads tid var den svenska sexualupplysaren Inti Chavez Perez bok Respekt, en sexbok för killar förbjuden i Sydkorea. Men nu meddelar Sveriges författarförbund att förbudet har hävts.

Publicerad Senast uppdaterad

Inti Chavez Perez bok retade upp en konservativ grupp i Sydkorea som vill stoppa böcker om sexualundervisning på bibliotek och skolor i landet. Gruppen anmälde Respekt, en sexbok för killar – och fick gehör.

Men nu har Sydkoreas kulturdepartement hävt förbudet, efter kraftiga protester från både människorättsaktivister, det sydkoreanska förlaget som ger ut boken och Sveriges Författarförbund som lämnade in en skriftlig protest till kulturdepartementet. Den publicerades även i landets medier.

”Det är bra att förbudet rivs upp eftersom sexualundervisning kan skydda ungdomars mående och hälsa. Samtidigt tror jag inte att vi hade fått det här beslutet om det inte varit för det snabba svenska stödet”, säger Inti Chavez Perez i ett pressmeddelande.

Inti Chavez Perez sexbok anses nu varken vara skadlig för ungdomars hälsa eller moral.

”Min förläggare i Sydkorea är uppspelt eftersom det här beslutet potentiellt kommer att skydda liknande böcker från att förbjudas i framtiden”, säger författaren i pressmeddelandet.

Powered by Labrador CMS